Un deputat cere ca şedinţele comisiilor parlamentare permanente să fie deschise cetăţenilor

Sursa foto: obiectiv.info

Deputatul liberal Mirel Taloş, vicepreşedinte al comisiei pentru regulament a Camerei Deputaţilor, propune ca fiecare comisie permanentă a acestei camere a Parlamentului să aibă lunar câte două şedinţe deschise cetăţenilor, în care aceştia să îşi prezinte problemele.

‘Mie mi se pare că Parlamentul este o instituţie opacă, că cetăţenii nu au impresia despre Parlament că este o instituţie la care au acces, în care pot să-şi spună un punct de vedere care să fie auzit, fie cu privire la o politică publică naţională, fie cu privire la o problemă punctuală. Propun modificarea regulamentului Camerei Deputaţilor astfel încât de două ori pe lună fiecare comisie permanentă să ţină şedinţă publică la care să ia cuvântul, să prezinte poziţii cetăţenii, pe baza unei programări făcută la comisie’, a declarat Mirel Taloş vineri, într-o conferinţă de presă.

El a adăugat că este sigur că foarte mulţi cetăţeni vor vrea să apeleze la această modalitate de a se face auziţi în cea mai importantă instituţie a democraţiei.

Deputatul PNL a precizat că este necesară modificarea regulamentului Camerei Deputaţilor pentru a fi pusă în practică propunerea sa.

De asemenea, Mirel Taloş a evidenţiat e o ‘premieră pentru Români’ faptul că se lucrează la un cod de conduită pentru parlamentari, cele mai multe state având asemenea reglementări pentru forurile legislative. Deputatul liberal a mai spus că acest cod ar urma să prevadă obligativitatea parlamentarilor de a informa cetăţenii privind activitatea lor, dar şi înfiinţarea unui registru public în care să fie trecute toate deplasările în străinătate ale parlamentarilor, alături de scopul acestor vizite.

Distribuie:

Postaţi un comentariu