UDMR spune adio guvernării

Foto: Dan Bodea

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a anunţat, joi, că formaţiunea sa va ieşi de la guvernare.

Decizia a fost luată, joi, la Cluj, de Consiliul Permanent al UDMR, după peste cinci ore de dezbateri. Reuniunea a început la ora 10.00 şi iniţial era programată să se încheie până la ora 13.00, dar s-a încheiat după ora 15.00.

Decizia finală va fi luată de CRU pe 13 decembrie.

„Recomandarea Consiliului permanent pentru Consiliul Reprezentanţilor Unionali (…) care va avea loc pe 13 decembrie este ieşirea din coaliţia de guvernare şi continuarea a ceea ce ştim noi foarte clar că trebuie făcut, ne întoarcem şi ne vom ocupa de comunitatea noastră, de problemele comunităţii noastre şi în parlament vom susţine toate demersurile care înseamnă un pas pozitiv în ceea ce priveşte comunităţile, oamenii, cetăţenii şi viitorul lor”, a menţionat Kelemen Hunor.

Întrebat dacă premierul Ponta a fost anunţat de decizie, Kelemen Hunor a răspuns afirmativ, dar n-a dorit să ofere amănunte despre comentariile premierului.

„L-am anunţat pe premierul Ponta de această decizie. Trebuie să-l întrebaţi pe dl prim ministru (nr- ce mi-a spus), nu pe mine. Eu pot să vă spun ce am spus eu. L-am anunţat, ştie de această decizie, deci nu a aflat din presă. Atâta pot să vă spun”, a subliniat Kelemen.

El a mai spus că e puţin probabil ca CRU să schimbe această propunere a Consiliului Permanent, cu atât mai mult cu cât nu s-a întâmplat acest lucru niciodată în 25 de ani.

Preşedintele UDMR a mai spus că stabilitatea Guvernului Ponta nu depinde de prezenţa UDMR la guvernare.

„Am constatat că şi fără noi Guvernul Victor Ponta are majoritate, nu depinde de prezenţa noastră în guvern, în parlament există această majoritate, deci stabilitatea politică nu depinde de participarea noastră la guvernare. Noi nu vrem să creăm instabilitate, nu vrem să dăm jos guverne. În acest moment, în ceea ce priveşte decizia noastră nu există nici o astfel de intenţie, de a da un vot negativ guvernului, care şi fără noi va funcţiona. Considerăm la fel de necesar dialogul în continuare cu toate forţele politice, cu cei care guvernează în primul rând.  (…) Eu cred că în continuare vom susţine toate demersurile care pentru fiecare cetăţean, inclusiv pentru maghiarii din România înseamnă un pas înainte, înseamnă creşterea nivelului de trai, creşterea salariilor”, a adăugat Kelemen.

Potrivit acestuia, UDMR şi PNL n-au discutat despre o eventuală colaborare.

„Avem în vedere un dialog cu toate forţele politice democratice, nu există nici o solicitare, nici din partea PNL şi nici din partea noastră pentru un dialog. Nu există aşa ceva. După câte am înţeles eu, PNL nu doreşte să guverneze acum, deci nu există o astfel de posibilitate. Guvernul Ponta are majoritate, există stabilitate guvernamentală, stabilitate politică şi nici nu trebuie să ne gândim în acest moment la alte soluţii, alte posibilităţi, fiindcă nu există o astfel de dorinţă din partea nimănui, din partea noastră în nici un caz”, a menţionat Kelemen Hunor.

El a mai spus că „nu s-a discutat despre nici o colaborare cu PNL, cu opoziţia actuală” şi că deocamdată decizia e ca UDMR să nu mai facă parte din coaliţia de guvernare.

Kelemen Hunor a motivat decizia ieşirii de la guvernare prin semnalul primit de la electoratul UDMR: „Noi considerăm că votul, atât din primul tur, dar mai ales din turul 2, a fost un mesaj foarte clar din partea alegătorilor noştri şi nu căutăm alte explicaţii. Conform calculelor noastre, cam 80% din alegătorii noştri au votat în turul 2 cu Klaus Iohannis. (… ) Noi am luat decizia pentru a consolida relaţia cu alegătorii noştri. (…) E important să ascultăm opinia alegătorilor noştri, colegii noştri au făcut consultări cu organizaţiile locale, cu organizaţiile teritoriale, judeţene, şi noi am analizat rezultatul alegerilor şi am ajuns la această concluzie. Există enorm de multe argumente şi pro şi contra, dar marea majoritate –cu două abţineri şi cu nici un vot împotrivă- în Consiliul Permament am ajuns la această concluzie”.

Distribuie:

Postaţi un comentariu