Tokes: Nu numai românii sărbătoresc Marea Unire, ci şi maghiarii sărbătoresc autodeterminarea

Preşedintele CNMT, europarlamentarul Tokes Laszlo, a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă susţinută la Cluj, că în acest an nu numai românii îşi sărbătoresc Centenarul Marii Uniri, ci şi maghiari îşi sărbătoresc anul autodeterminării: „Anul acesta este un an însemnat, pentru că nu doar majoritatea românească va sărbători Centenarul Marii Uniri, ci şi Cosiliul naţional secuiesc (CNS) şi Consiliul naţional al maghiarilor din Transilvania (CNMT) îşi vor sărbători anul autodetermnării maghiare în acest an, pentru că acum 100 de ani a luat fiinţă Consiliul naţional secuiesc şi CNMT. Deci, dacă doriţi, CNS este un succesor al respectivei grupări înfiinţate acum 100 de ani. Aceste consilii au reprezentat un răspuns direct, o reacţie directă faţă de despărţirea Transilvaniei de Ungaria şi de atunci noi reprezentăm cumva o continuitate a ideii de autodeterminare în Transilvania. Iar această continuitate a fost întreruptă doar de dictatura comunistă, timp de 50 de ani”.

El a mai spus că proiectul de regionalizare artificială a României şi Transilvaniei seamănă cu sistematizarea lui Ceauşescu: „Noi acum continuăm această politică de autodeterminare în Transilvania respigând acuzaţia de separatism care este accentuată de atâtea ori în relaţiile cu noi şi faţă de noi. Comemorarea de ieri de la Târgu Mureş a fost şi un fel de protest faţă de proiectul de regionalizare artificială a României. Ar fi o catastrofă restructurarea Transilvaniei în mod artificial şi ar fi cam similară cu planul de sistematizare al lui Ceauşescu, care, de fapt, ar fi distrus Transilvania şi întreaga ţară. Nu am protestat pur şi simplu, ci am dorit să susţinem autonomia teritorială a ţinutului secuiesc şi autonomia pe mai multe niveluri a maghiarimii din Transilvania”.

Tokes a susţinut conferinţa de presă alături de preşedintele PPMT, Szilagyi Zsolt, preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc – Izsak Balazs, de Jordi Xucla I Costa, deputat din partea Partidului Democrat European din Catalonia în camera inferioară a legislativului spaniol, Jokin Bildarratz Sorron – purtătorul de cuvânt al Partidului Naţional Basc, Gio Paolo Baglioni  – consilier pe probleme juridice în cadrul Alianţei Libere Europene.

„Aş vrea să accentuez faptul că invitaţii noştri din Catalonia, din Ţara bascilor şi din Italia  sunt ambasadori ai autonomiei şi în această calitate a lor au venit azi la noi. (…) Aş vrea să accentuez de asemennea că invitaţii noştri ne sunt aliaţi, iar această relaţie este una de reciprocitate, pentru că şi domniile lor luptă pentru drepturile propiilor comităţi şi vreau să-mi exprim solidaritatea faţă de Catalonia, pentru că anumiţi reprezentanţi politici ai Cataloniei sunt în prezent închişi; ne dorim ca ei să fie eliberaţi cât mai repede şi să se soluţioneze cumva problema Cataloniei şi totul să inttre în făgaşul normal în ceea ce priveşte relaţiile spaniolo-catalane”, a adăugat Tokes.

Jordi Xucla I Costa a declarat că situaţia din Catalonia şi cea din Transilvania sunt diferite: „Suntem aici să ne sprijinim prietenii şi colegii din PPMT, prietenii din ţinutul secuiesc în lupta lor pentru drepturile proprii. Şi ne aflăm aici pentru a vă spune că este posibil, se poate să construieşti o comunitate în care oamenii de diferite limbi şi de diferite abordări faţă de identitate pot convieţui. Situaţia curentă din Catalonia şi situaţia actuală din Transilvania sunt foarte diferite, iar sfatul meu modest este că calea raţională este autonomia. Este nevoie de un alt nivel de suveranitate”.

La Târgu Mureş, sâmbătă, a fost organizat un marş pentru autonomie, la care au participat 2.000 de persoane.

Distribuie:

Postaţi un comentariu