PSD Maramureș cere redeschiderea REMIN

Parlamentarii PSD de Maramureș cer redeschiderea activității REMIN SA și acuză Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului că blochează nejustificat acest proces. „În ultimele luni am urmărit cu maximă îngrijorare situaţia în care se află CNMPN REMIN SA şi situaţia explozivă din jurul redeschiderii activităţii la Romaltyn Baia Mare. Redeschiderea câtorva perimetre în Maramureş ar aduce crearea de noi locuri de muncă şi venituri la bugetul de stat”, a precizat Gabriel Valer Zetea, preşedintele PSD Maramureş.

„Cineva doreşte falimentarea REMIN”

Valer Zetea și cei cinci parlamentari PSD de Maramureş au avut săptămâna trecută, la Bucreşti, o întâlnire cu premierul în care au discutat problema perimetrelor miniere din judeţ. Totuşi, parlamentarii maramureşeni arată cu degetul către cei din AAAS (Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului Bucureşti), pe care îi acuză că ar avea interese ascunse. „Pe acest fond, felul în care AAAS acţionează în calitate de creditor majoritar în numele statului, determină apariţia unor bănuieli legate de interese care ne scapă înţelegerii în ceea ce priveşte strategia pe viitor a economiei judeţului nostru”, a subliniat Gheorghe Şimon, deputat PSD.

„De nenumărate ori am apreciat şi salutat faptul că administrarea judiciară şi managementul în ultimii ani la CNMPN REMIN SA au dus la salvarea acestei companii de la un ireversibil faliment, o realitate şi o reuşită de etapă foarte importantă, raportat la cadrul general al economiei”, a apreciat deputatul Florin Tătaru.

La această oră, fără nicio motivare logică, AAAS a determinat o situaţie de blocaj, generatoare de dubii, care va duce într-un final la un inevitabil şi nedorit falimena, în situaţia în care, în conturile bancare ale CNMPN REMIN SA se află peste opt milioane de dolari şi, totuşi, nu se pot plăti salariile angajaţilor şi nici alte cheltuieli curente de strictă necesitate continuării activităţii companiei.

Un număr de şase companii puternice având  tradiţie în minerit pe plan mondial şi-au exprimat oficial dorinţa şi interesul de a se implica pentru reluarea activităţii miniere la CNMPN REMIN SA şi a redeschiderii unor unităţi miniere în Maramureş. „Falimentul REMIN ar fi total neproductiv. Pe lângă alte probleme economice şi de ordin social ce ar fi escaladate, acest faliment ar închide definitiv discuţiile legate de o posibilă redeschidere a unor perimetre miniere în Maramureş”, a mai adăugat deputatul Florin Tătaru.

Creanțele să fie transformate în acțiuni

„Cea mai importantă decizie luată până acum a fost faptul că Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS, fostă AVAS) a preluat creanţele pe care ANAF le avea asupra Remin Baia Mare, potrivit unei ordonanţe de urgenţă a Guvernului României”, a precizat senatorul Sorin Bota.

„Considerăm acesta doar un prim pas, care ar trebui urmat de transformarea creanţelor AAAS în acţiuni. Banii astfel obţinuţi s-ar putea folosi la redeschiderea Remin, la reorganizarea companiei. S-ar putea plăti salarii, dar cel mai important lucru din punctul de vedere al nostru, al celor de la PSD Maramureş, s-ar putea plăti datoriile către administraţiile publice locale din Maramureş, administraţii ce au astăzi mare nevoie de acei bani. Considerăm că doar acest parcurs economic reprezinta singura strategie aplicabila si de apărare a intereselor Statului Român”, a mai adăugat acesta.

Prin ambiguizarea deciziilor sale, AAAS a plasat CNMPN REMIN SA într-o stare de blocaj economic şi de neîncredere în ceea ce va urma. O situaţie atât de păguboasă pentru economia Maramureşului este fără precedent.

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. Viseuan says:

    Roşia Montană ar putea fi salvată într-o manieră “paşnică” atât pentru oameni, cât şi pentru mediu, chiar de către statul român, fără ajutorul investitorilor străini, dar cu ajutorul Parchetului, care investighează modul în care s-a făcut transferul de la MinVest la Gold Corporation. Dacă praful de pe dosar se va scutura, şi nu va fi praf de aur, e posibil ca toată această tevatură legată de RMGC să se încheie cu retragerea licenţei de exploatare.

    Citeste mai mult pe REALITATEA.NET: http://www.realitatea.net/cozmin-gusa_1271550.html#ixzz2fS9kJIdl
    Follow us: @realitatea on Twitter

Postaţi un comentariu