Proiect PNL: Concurs naţional şi eliminarea mediei claselor V-VIII la admitere

Sursa foto: diacaf.com

Deputatul PNL Ioan Cupşa a anunţat vineri, într-o conferinţă de presă, că a depus o iniţiativă legislativă prin care propune ca admiterea la licee şi şcoli profesionale să se facă doar prin Concurs naţional, eliminând media claselor V-VIII din context, ‘subiective’ şi generatoare de presiune socială.

‘Consider că această metodă de evaluare a cunoştinţelor elevilor, prin concurs naţional, este una obiectivă – şi nu subiectivă precum notele şi mediile din clasele de gimnaziu – şi constă în măsurarea fidelă a nivelului de cunoştinţe însuşite de elev la terminarea gimnaziului’, a declarat deputatul PNL.

El a motivat că, în prezent, copiii din ciclul gimnazial, inclusiv părinţii şi profesorii, sunt supuşi unei presiuni sociale şi unui ‘stres comportamental toxic’, deoarece se caută obţinerea de note mari cu orice preţ, ceea ce transformă notarea, dintr-un mijloc de diagnoză şi pronosticare, ce sprijină procesul de învăţare, într-un scop în sine ce falsifică selecţia.

Principiul prevăzut în proiectul legislativ este acela al unui concurs naţional, repartizarea făcându-se în ordinea mediei obţinute şi în conformitate cu opţiunile exprimate. În ceea ce priveşte liceele vocaţionale, admiterea ar urma să se particularizeze cu probe specifice, iar pentru şcolile profesionale elevii vor trebui să parcurgă probe de aptitudini.

Conform parlamentarului liberal, proiectul legislativ a fost depus marţi, 15 octombrie şi modifică articolul 76 din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011. De asemenea, el a precizat că iniţiativa sa este susţinută de alţi 30 de deputaţi liberali. Proiectul vizează, în mod direct, un număr de aproximativ 800.000 de elevi de gimnaziu aflaţi în sistemul de învăţământ în acest moment şi un număr de 125.000 de profesori care sunt, în prezent, direct afectaţi de actuala modalitate de selecţie, a mai menţionat deputatul PNL.

Distribuie:

Postaţi un comentariu