PPMT strânge semnături pentru înfiinţarea Partium

Sursa foto: rlchiropractic.com

Partidul Popular Maghiar din Transilvania strânge semnături pentru înfiinţarea regiunii Partium, care ar cuprinde judeţele Bihor şi Satu Mare, dar şi o parte din judeţele Sălaj şi Maramureş. Până acum, membrii partidului au strâns 2.400 de susţinători în Oradea şi urmează să ceară părerea altor persoane din judeţ.

În opinia formaţiunii, noile regiuni ar avea mai multe competenţe decât cele dorite de actualul guvern şi ar avea statutul unei regiuni autonome. În plus, liderii partidului au declarat pentru Digi 24. că vor oferi sprijin cetăţenilor maghiari domiciliaţi în România, care vor să participe la referendumul pentru alegerile parlamentare din aprilie anul viitor, din Ungaria. „Să meargă la vot neapărat, pentru că este şi o datorie şi o posibilitate”, a declarat pentru postul de televiziune István Csomortányi, preşedintele PPMT Oradea. Cei care nu au primit formularele de înscriere prin poştă le pot solicita la sediile filialelor partidului. Potrivit Biroului Electoral din Ungaria, numai luna trecută peste 2.800 de persoane cu dublă cetăţenie româno-maghiară s-au înscris pe listele de alegători.

Maramureşenii  adună şi ei semnături

Cei câteva sute de membri ai PPMT Maramureş vor aduna şi ei semnături, începând de săptămâna viitoare.

„La sfârşitul acestei săptămâni avem programată o întâlnire în Baia Mare cu membrii de partid ca să punem la punct strategia. De săptămâna viitoare vom începe să adunăm şi noi semnături din Baia Mare şi localităţile limitrofe”, a declarat Felix Hupka, preşedintele PPMT Maramureş.

Vicepreședinta PPMT Satu Mare, Eniko Veres Kupan, a declarat că la Satu Mare nu s-a început încă strângerea de semnături.

Conducerea partidului nu m-a înștiințat încă că ar trebui să demarăm o campanie de strângere de semnături, dacă va trebui o vom face. Nu știu câte semnături trebuie să strângă fiecare organizație, probabil vom fi anunțați”, a spus vicepreședința organizației din Satu Mare a PPMT.

[stextbox id=”custom” caption=”Cum arată proiectul de regionalizare al PPMT”]

Proiectul PPMT propune împărţirea României în 12 regiuni, la care se adaugă trei regiuni metropolitane formate din aglomeraţiile urbane din jurul Bucureştiului, al Braşovului, respectiv al perechii de municipii Galaţi-Brăila. Conform proiectului, actualele judeţe nu ar dispărea, însă este nevoie de revizuirea şi redesenarea limitelor acestora. Regiunea Partium, din care ar face parte şi jumătate din judeţul Maramureş, respectiv zona de dincoace de Munţii Gutâi, este deschisă spre vest şi izolată dinspre est, fiind separată de teritoriul Transilvaniei istorice. „Rolul regional şi potrivirea pentru acest rol a municipiului Oradea nu pot fi puse sub semnul întrebării, deoarece oraşul este capabil să îşi extindă influenţa şi asupra judeţelor Satu Mare şi Sălaj. Nu recomandăm menţinerea judeţului Maramureş în forma sa actuală; integrarea părţii vestice a acestuia – inclusiv a municipiului Baia Mare – cu regiunea Partium, iar cea a Maramureşului istoric cu judeţul Cluj cu care are legătură de cale ferată fiind de bun augur”, se arată în proiectul propus de formaţiunea politică la finele lunii martie.

Partium (din latină Partium regni Hungariae, în traducere „partea regatului Ungariei”) se referă la teritoriul din afara Transilvaniei propriu-zise, recunoscut în 1541 de sultanul Soliman Magnificul ca aparținând principelui Ioan Zapolya, pretendent al coroanei regale a Ungariei în contra împăratului Ferdinand. Partium era constituit inițial din comitatele Maramureș, Solnocul Interior, Crasna, Bihor, Țara Chioarului, Banatul de Severin și Zarandul de est. Aceste teritorii erau conduse de Principatul Transilvaniei, dar nu aparțineau oficial acestuia.

[/stextbox]

Distribuie:

Postaţi un comentariu