Povestea unei circulare „fantomă” care n-a mai circulat! Descentralizarea a rămas la Centru!

Liviu Dragnea participa la mitingul USL din pavilionul central al Romexpo, in Bucuresti, sambata, 7 aprilie 2012. INTACT IMAGES/Dan Marinescu

Astăzi ar fi trebuit, conform unui document publicat de Gândul.info, să se încheie dezbaterea unui plan radical de descentralizare a ţării. Se spune că documentul ar fi plecat spre teritoriu pe 24 septembrie, iar amendamentele şi concluziile ar trebui să se întoarcă la Guvern până la 1 octombrie, ora 12.00!

În realitate, cele mai multe dintre prefecturi şi consiliile judeţene spun că n-au primit până acum nicio circulară şi că singurele informaţii le au din presă.

Proiectul descentralizării conceput de vicepremierul Liviu Dragnea, care ar urma să fie aprobat printr-o Ordonanţă de Urgenţă. Potrivit documentului, descentralizarea ar urma să-şi facă simţite efectele de la 1 ianuarie 2014, ea precedând astfel regionalizarea. Dacă descentralizarea plănuită de vicepremierul Dragnea va deveni realitate, ea ar trebui să reprezinte cea mai radicală măsură luată în administraţie în ultimii ani.

Se spune că de la ministerul lui Liviu Dragnea a plecat în teritoriu, pe 24 septembrie, o circulară privind propunerea legislativă intitulată Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului privind stabilirea unor măsuri de descentralizare a unor competenţe exercitate de ministere şi celelalte organe de specialitate ale administraţiei publice centrale. Termenul limită până la care cei din teritoriu trebuie să vină cu amendamente este 1 octombrie 2013, până la orele 12.00.

La Cluj, nimic despre vreo descentralizare!

Gheorghe Vuşcan, prefectul judeţului Cluj spune că nu a primit până acum, niciun document privind descentralizarea şi că singura informaţie în acest sens o are din presă. În plus, spune prefectul, nici la Consiliul Judeţean (CJ) nu s-a primit un astfel de document!

„Nu ştim nimic despre vreo descentralizare, am aflat şi eu astăzi, de pe internet, din presă! Dar dacă vom primi planul acela vom face discuţii şi dezbateri pe conţinutul lui, o vom face transparent, publich, a răspuns Gheorghe Vuşcan pentru Transilvania Reporter.

SĂLAJ/ Președintele CJ: Ar fi un prim pas spre o descentralizare efectivă

Circulara privind proiectul de ordonanţă a ajuns zilele trecute la CJ Sălaj. Preşedintele instituţiei, Tiberiu Marc, se declară de acord cu proiectul, însă cu anumite condiţii. „Referitor la propunerea legislativă intitulată „Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului privind stabilirea unor măsuri de descentralizare a unor competenţe exercitate de ministere şi celelalte organe de specialiate ale administraţiei publice centrale”, prin care se preconizează transferul unor servicii deconcentrate de la ministere şi agenţii în subordinea CJ, suntem de acord cu măsurile ce urmează a fi iniţiate, sub condiţionalitatea asigurării integrale a cheltuielilor de funcţionare ale respectivelor instituţii, prin transferuri corespunzătoare de la bugetul de stat către bugetul instituţiei”, declară Tiberiu Marc. Preşedintele CJ spune că, în opinia sa, decentralizarea în sine este un lucru pozitiv, care ar aduce serviciile publice mai aproape de cetăţean.

„E un pas important în procesul de descentralizare, care până acum a fost mai degrabă clamat decât realizat şi ar trebui ca noile structuri să ofere servicii de mai bună calitate beneficiarilor. Scop primordial al descentralizării este, de fapt, apropierea serviciilor publice de cetăţean, principalul beneficiar. Ar fi, în sfârşit, un prim pas spre o descentralizare efectivăh, este de părere el.  Prefectul judeţului, Ionel Ciunt, spune că instituţia pe care o reprezintă nu a primit circulara şi că, prin urmare, deocamdată nu îşi poate exprima punctul de vedere în legătură cu proiectul de ordonanţă. „S-a primit la CJ, prin Uniunea Consiliilor Judeţene. Nouă nu ni s-a trimit încă nimich, ne-a declarat prefectul.

SATU MARE/ Sătmărenii sunt pentru descentralizare, înainte s-o vadă

Prefectul județului Satu Mare, Eugeniu Avram, a declarat că nu a primit încă circulara privind privind stabilirea unor măsuri de descentralizare a unor competenţe exercitate de ministere şi celelalte organe de specialiate ale administraţiei publice centrale. Prefectul spune că își va face o părere după ce va citi documentul, dar că el este adeptul descentralizării. Președintele CJ Satu Mare, Adrian Ștef, a afirmat că nu cunoaște încă conținutul documentului, motiv pentru care nu poate face declarații pe această temă. Adrian Ștef spune încă că nu poate fi decât pentru descentralizare. „S-a văzut și în cazul descentralizării sistemului sanitar că trecerea spitalelor la CJ a fost o măsură pozitivă. Am investit mult în modernizarea spitalelor și pot spune că sunt administrate mai bineh, a spus Adrian Ștef.

MARAMUREȘ/ Vicepreședintele CJ: 20 de ani am mers la Bucureşti «să luăm lumină»

În timp ce reprezentanţii Guvernului în teritoriu se abţin de la a face orice fel de comentarii pe tema descentralizării şi motivează că nu au văzut încă documentul, autorităţile judeţene apreciază că este o iniţiativă foarte bună, cu toate că nu au văzut încă documentul oficial. „Nu am avut încă acces la această circulară ca document oficial dar discuţiile din interiorul PSD sunt cele care au dus până la urmă la elaborarea acestui proiect normativ, o Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului care va fi dată până la finalul anului, astfel încât, măcar parţial, să ne ţinem de cuvânt. Sigur, marele proces pe care l-am avut în vedere în ceea ce priveşte reformarea României a fost regionalizarea şi descentralizarea. Având în vedere deciziile Curţii Constituţionale trebuie să separăm aceste două procese. Regionalizarea trebuie să mai aştepte  pentru desfăşurarea referendumului privind modificarea Constituţiei dar între timp putem să vorbim despre descentralizare, lucru care până la urmă ne interesează cel mai mult pe noi ca autorităţi locale”, a declarat Gabriel Valer Zetea, vicepreşedintele CJMaramureş şi preşedintele PSD Maramureş. Acesta a mai adăugat că se aşteaptă la o anumită reticenţă din partea structurilor centrale în implementarea acestui proiect. „Va fi dificil pentru că există reticenţă,   ca să folosesc un cuvânt drăguţ din partea celor de la Bucureşti pentru că este greu atâta vreme cât deţii controlul tu ca şi structură centrală, să renunţi la acest control şi să îl dai altora pentru că aşa am fost obişnuiţi noi în România. 20 şi ceva de ani am mers la Bucureşti «să luăm lumină» de la ei. Sperăm că în sfârşit să trecem peste acest lucru şi vom avea la nivel de judeţ puterea de decizie”, a mai agăugat acesta.

Autori: Ruxandra Hurezean, Anca Mikloș, Stela Tudor, Olimpia Man

 [stextbox id=”custom” caption=”Cele mai importante modificări:”]

1. În subordinea primăriilor din oraşe/municipii vor funcţiona servicii rutiere şi de ordine publică ai căror directori vor fi numiţi de primari.

2. În subordinea consiliilor judeţene vor fi transferate o serie de servicii deconcentrate de la ministere şi agenţii, conduse de persoane numite de preşedintele CJ. Astfel vor fi reorganizate în subordinea CJ oficiile judeţene de agricultură, direcţiile judeţene pentru cultură şi patrimoniu, unităţile teritoriale de promovare turistică, direcţiile judeţene de sport şi tineret, centrele judeţene de resurse şi asistenţă educaţională, casele corpului didactic, agenţiile judeţene de ocupare a forţei de muncă, agenţia de plăţi şi inspecţie socială, agenţiile judeţene pentru protecţia mediului, direcţiile judeţene de pescuit şi acvacultură şi direcţiile de sănătate publică.

3. METROREX trece din subordinea Ministerului Transporturilor în cea a Consiliului General al Municipiului Bucureşti. Tot în subordinea CGMB trece şi Autoritatea Metropolitană de Transport Bucureşti.

4. Porturile de la Dunăre trec în subordinea Consiliilor Judeţene în raza cărora se află.

5. Plajele cu destinaţie turistică vor fi administrate de consiliile locale.

[/stextbox]

Distribuie:

Postaţi un comentariu