Ministrul pentru Dialog Social Aurelia Cristea: „Orașul nostru merită mai mult”

Foto: Dan Bodea

Rep: Doamna ministru Aurelia Cristea, aţi preluat conducerea organizaţiei PSD Cluj Napoca, deocamdată ca preşedinte interimar, şi deveniţi prima femeie care conduce această organizaţie municipală. Ar putea o femeie să facă mai mult decât (n-)au făcut atâţia bărbaţi?

Aurelia Cristea: Un lider este un lider, indiferent dacă e femeie sau bărbat. Iar ceea ce poate să facă un lider depinde de felul în care se știe face înțeles, respectat, iubit chiar. Depinde de valorile pe care le impune, de felul în care îi poate inspira pe oameni… Îmi place să cred despre mine că muncesc în fiecare zi pentru a deveni un astfel de lider. Sper ca asta să vă răspundă la întrebare!

– De ce a fost nevoie de o conducere colectivă după demisia lui Mircea Jorj, în ianuarie, şi de ce s-a revenit acum, alegându-se varianta cu dvs. preşedinte?

– După demisia lui Mircea Jorj, conducerea colectivă a filialei PSD Cluj-Napoca a fost rezultatul unei înțelegeri, un consens – am decis că ne implicăm toți – Alexandru Cordoș, Valentin Cuibus și eu, în campania pentru alegerile europarlamentare. Deci nu avem de-a face acum cu o „revenire” asupra acelei decizii, ea a fost valabilă până la alegerile europarlamentare, urmând ca după rezultatele acestora să fie asigurată o formulă de interimat. Decizia Biroului Permanent Județean a fost ca eu să asigur interimatul.

– O să reuşiţi să vă achitaţi şi de atribuţiile de ministru delegat pentru dialog social, şi de cele de preşedinte al PSD Cluj-Napoca, mai ales că se apropie nişte alegeri foarte importante, cele prezidenţiale?

– Colegii mei care mi-au acordat votul lor pentru funcția de președinte interimar știu că mă dedic proiectelor care-mi sunt încredințate. Mă implic întotdeauna cu toată energia, fac tot ceea ce-mi stăîn putere pentru a atinge rezultatele dorite.

– PSD n-a strălucit niciodatăîn Cluj-Napoca, n-a obţinut postul de primar, n-a avut majoritatea în Consiliul local, astfel încât să poată să decidăîn privinţa celui mai important oraş din Transilvania şi al doilea la nivelul ţării, după Bucureşti. Asta în condiţiile în care PSD a fost foarte mult timp la conducerea ţării. De ce credeţi că PSD n-a strălucit aici şi ce vă propuneţi să faceţi pentru a reabilita PSD în Cluj-Napoca?

– Cu siguranță PSD n-a dorit să-și îmbrace oferta în focuri de artificii, în care sunt alții specializați – dar sunt convinsă că dacă Ioan Rus ar fi câștigat primăria, în tot acest timp n-ar fi strălucit PSD-ul, ci Clujul! Nu mi se pare că problema e în faptul că PSD a strălucit sau n-a strălucit la Cluj în acești ultimi ani – problema e că nu strălucește orașul!  Emil Boc și Sorin Apostu, cei care au avut mandatele de primar al municipiului, puteau să facă mult mai mult pentru oraș. În acest moment, Sorin Apostu este condamnat definitiv pentru corupție, iar Emil Boc patronează o instituție care și-a pierdut controlul asupra orașului. Sigur că este foarte bine că se întâmplă lucruri la Cluj, că piața evenimentelor culturale este tot mai efervescentăși diversificată. Dar ceea ce lipsește este viziunea pe termen lung, grija pentru tradiția și istoria orașului… și un anume gen de seriozitate. Nu se poate ca din 2009 să așteptăm un PUG. Nu se poate ca toate licitațiile pe care le face Primăria să cadă în fața CNSC. Nu se poate ca interesul pentru a îmbunătăți infrastructura să nu meargă și înspre cartiere. Mi se pare că toate proiectele lui Emil Boc au o singură dimensiune: aceea a promovării propriei imagini. Nu poți confisca un oraș întreg în scop personal!

– Ce obiectiv vă fixaţi pe Cluj-Napoca pe termen scurt -alegerile prezidenţiale-, dar şi pe termen mai lung? Câştigarea, în premieră, a postului de primar e printre ele?

– Haideți să nu pierdem din vedere că discutăm, totuși, de un mandat interimar, care trebuie validat în organizație. Politica este un sport de echipă, dacă doriți – fără o echipă bine sudatăși care împărtășește aceleași valori și scopuri, obiectivele sunt mai greu de atins. Îmi doresc foarte mult ca împreună să ne sprijinim, mă bazez pe echipa de la municipiu, pe capacitatea de a mobiliza energia oamenilor. Cred că avem puterea să creăm un proiect nou pentru Cluj – după toți acești ani în care lucrurile s-au făcut doar de ochii lumii. După ani de management public prost și dezbinare, cred că vine un timp al proiectelor curajoase, care caută bunăstarea pe termen lung. Care îmbunătățesc imaginea orașului, nu imaginea personală. Orașul nostru merită mai mult: mai multă creativitate, mai multă valoare, mai multă originalitate, mai multă frumusețe! Ori, asta nu se poate fără un minim interes, fără grijă față de clujeni și ceea ce înseamnă Clujul în România.

Acesta este obiectivul la care țin cel mai mult – Clujul! Restul, acțiunile politice, măsurile pe care le sprijinim, echipele pe care le facem… toate pot să aibă succes dacă pun în centrul acțiunii valori esențiale: solidaritate, respect, competență și mai ales grijă pentru oameni și bunul public.

 

Nu mi se pare că problema e în faptul că PSD a strălucit sau n-a strălucit la Cluj în acești ultimi ani – problema e că nu strălucește orașul!  Emil Boc și Sorin Apostu, cei care au avut mandatele de primar al municipiului, puteau să facă mult mai mult pentru oraș.

 

Cred că avem puterea să creăm un proiect nou pentru Cluj – după toți acești ani în care lucrurile s-au făcut doar de ochii lumii. După ani de management public prost și dezbinare, cred că vine un timp al proiectelor curajoase, care caută bunăstarea pe termen lung. Care îmbunătățesc imaginea orașului, nu imaginea personală.

Distribuie:

2 Comentarii

  1. Dania says:

    Doamna Cristea dovedeste ca politica poate fi facuta cu eleganta! Ii doresc mult succes, are toate calitatile pt a-l invinge pe Boc intr-o competitie electorala.

  2. elenna says:

    Ce a facu Boc pt Cluj se vede . Ce-a facut PSD -ul in Cluj ? Nimic .Asa ca stimata doamna , povestile frumoase gen : daca ar fi fost …s-ar fi intimplat… cred ca nu le credeti nici dvs! De cind e PSD -ul la guvernare , n-a inceput in Cluj nici un proiect vizibil .Degeaba il tot ponegriti pe Boc , faceti voi PSD – istii mai multe , si-apoi o sa ne aratam recunostinta si fata de voi !

Postaţi un comentariu