Ministrul Aurelia Cristea cere un audit independent la Federaţia Share

Aurelia Cristea

Mai este doar o lună până când Cluj-Napoca devine oficial timp de 365 de zile Capitala Europeană a Tineretului.

Evenimentul este coordonat de Federaţia Share care reuneşte mai multe organizaţii studenţeşti şi ONG-uri, finanţarea consistentă pentru evenimentele care vor fi organizate pe parcursul anului sub egida Cluj Youth 2015 fiind asigurată de primărie şi Consiliul Local de la bugetul local.

Modul cum Federaţia a asigurat transparenţa stabilirii calendarului de evenimente şi proiecte finanţate, precum şi a cheltuirii banilor publici alocaţi însă este prilej de nemulţumire pentru ministrul Aurelia Cristea care într-o scrisoare deschisă adresată primarului Emil Boc cere un audit independent la Federaţia Share:

“Stimate Domnule Emil Boc,

Încep prin a vă mulţumi pentru disponibilitatea pe care aţi arătat-o în privinţa colaborării cu mine personal şi cu Guvernul Ponta pentru proiectul de interes naţional Cluj-Napoca 2015, Capitala Europeană a Tineretului – Youth@Cluj-Napoca 2015. Am avut, ce e drept, un început mai greu, însă, în cele din urmă, lucrurile au început să intre pe un făgaş normal, pe o direcţie bună. Aceasta riscă însă acum să fie deviată, întârziată şi chiar oprită de suspiciunile care planează asupra directorului executiv al Federației, Bogdan Buta.

Ţinând cont de buna intenţie manifestată de Guvern, de tot ceea ce se va întâmpla anul viitor, pe de o parte, dar şi de informaţiile apărute în presă, precum și de sesizările pe care le-am primit, vă rog să utilizați toate mijloacele și instrumentele pe care le aveți la dispoziție astfel încât Federația SHARE să asigure transparența activităţii și să se delimiteze de orice fel de asociere cu orice formă de corupție.

În consecință, vă solicit să procedaţi la o analiză serioasă şi, în calitate de asociat al Federaţiei Share (vă reamintesc, aţi semnat un protocol de parteneriat, consemnat în HCL 299 din 29 iunie 2013) să luaţi măsuri pentru clarificarea tuturor aspectelor semnalate.

Dacă acum câteva luni v-am solicitat să faceţi publică o evaluare a activităţii Federaţiei, în acest moment, date fiind noile circumstanţe, cred că o evaluare nu mai este suficientă. Este nevoie de un audit independent de asigurare a transparenţei totale, având în vedere că e vorba de proiecte finanţate din bani publici, şi de sesizarea organelor abilitate să investigheze fapte de evaziune fiscală, fraudă, corupţie.

Consider că este un risc pentru proiect orice situație neclarificată și, totodată, susțin că, pe perioada auditului și până la clarificarea oricăror suspiciuni, persoanele din conducerea Federației Share suspecte de astfel de practici ar trebui suspendate.

rog, domnule primar, în calitatea dvs. de gestionar al impozitelor şi taxelor plătite de cetăţeni, să vă delimitaţi de persoanele asupra cărora planează aceste suspiciuni, să vă gândiţi la imaginea Clujului şi să faceţi toate demersurile pentru a evita girarea unor noi situaţii de tip Sorin Apostu.

Îmi menţin în continuare sprijinul pentru proiectul Cluj-Napoca 2015, Capitala Europeană a Tineretului – Youth@Cluj-Napoca 2015 şi, tocmai de aceea, vreau să ne asigurăm, împreună, că nu va fi confiscat de “băieţi deştepţi”, ci va aparţine tuturor tinerilor care, prin creativitatea, inteligența și entuziasmul lor, vor face din Capitala Europeană a Tineretului – Youth@Cluj-Napoca 2015 un real succes!”, se arată în scrisoare deschisă semnată de ministrul clujean.

Distribuie:

Postaţi un comentariu