Kelemen Hunor: Dragnea trebuie să vină cu altă propunere de premier

Kelemen Hunor / Sursa foto: cotidianul.ro

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, marţi, că preşedintele PSD, Liviu Dragnea, trebuie să vină cu o altă propunere de premier în locul lui Sevil Shhaideh, din moment cea aceasta a fost refuzată de preşedintele Klaus Iohannis, şi că acordarea votului de învestitură din partea formaţiunii sale va depinde de viitoarea propunere de premier.

„Nu cred că Dragnea va veni cu aceeaşi propunere, va veni cu altă propunere. Sunt convins că nu va repeta. Nu se poate repeta. Dacă o dată a fost refuzată persoana doamnei Sevil Shhaideh, va fi refuzată şi a doua oară. Aici nu se poate juca. Trebuie să vină cu o altă propunere”, a subliniat Kelemen Hunor.

În opinia acestuia, nu se va ajunge la Curtea Constituţională pentru arbitraj între cele două părţi.

„Preşedintele are dreptul de a spune da sau ba. Dacă PSD singur ar fi avut peste 50%, ar fi fost o situaţie un pic diferită, dar şi atunci se pune problema dacă cumva argumentele sunt de natura siguranţei naţionale şi a relaţiei cu aliaţii noştri din NATO; atunci lucrurile se schimbă”, a completat preşedintele UDMR.

Preşedintele Klaus Iohannis a refuzat propunerea PSD-ALDE de a o desemna pe Sevil Shhaideh pentru funcţia de premier şi a cerut alianţei de guvernare să facă o altă propunere.

„Este dreptul constituţional al preşedintelui să accepte sau să nu accepte o nominalizare. În spiritul şi în litera Constituţiei n-a făcut altceva decât să ceară o altă nominalizare. Motivele nu le cunoaştem şi nu vreau să intru în speculaţii. În momentul în care preşedintele a spus că nu acceptă, probabil că avea argumente serioase, dar dacă nu a spus public care sunt argumentele, atunci toată lumea se gândeşte la chestiuni care ţin de siguranţa naţională, de lucruri care poate nu pot fi făcute publice”, a spus Kelemen Hunor.

El adăugat că susţinerea viitorului premier de către UDMR depinde de persoana acestuia.

„În momentul în care va exista o altă nominalizare din partea coaliţiei de guvernare PSD-ALDE, vom putea spune mai mult şi vom avea şi reacţia preşedintelui. Eu aş dori să existe cât de cât o propunere acceptabilă şi o propunere cu care se poate merge înainte, fiindcă e nevoie de un nou guvern şi e nevoie de instalarea noului guvern, dacă se poate, înainte de sfârşitul anului. Până nu vin cu o propunere şi nu ştim cine va fi propunerea coaliţiei de guvernare, nu putem spune mai mult. (…) În momentul în care noi am spus că vom sprijini guvernul şi la instalare ştiam cine este propunerea coaliţiei. În acest moment ne întoarcem. Există o susţinere parlamentară în principiu din partea noastră, dar trebuie să cunoaştem persoana primului ministru, fiindcă e un lucru extrem de important cine va conduce guvernul. Acest lucru nu înseamnă altceva decât o aşteptare, să vedem cine va fi propunerea lor”, a afirmat Kelemen Hunor, potrivit Agerpres.

El a precizat că va exista colaborare şi sprijin parlamentar punctual pentru proiectele coaliţiei de guvernare, indiferent cine va fi premier, „dar dacă dăm sau nu dăm un vot de încredere pentru guvern, asta depinde de persoana primului ministru în primul rând”.

Distribuie:

Postaţi un comentariu