Crin Antonescu și deputații PNL vor respinge superimunitatea parlamentarilor

Crin mută și ...

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, solicită rediscutarea în Camera Deputaţilor a modificărilor la Codul penal şi propune respingerea tuturor prevederilor interpretate în sensul unei “superimunităţi” a parlamentarilor.

„Eu îi propun, îi fac o sugestie preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, ca, în cazul în care nu a semnat, nu a formalizat legea votată în Camera Deputaţilor şi dacă Regulamentul Camerei permite, să o repună în discuţie în plenul Camerei Deputaţilor, pentru o discuţie transparentă, deschisă, amănunţită, cu argumente”, a afirmat Crin Antonescu, joi, într-o conferinţă de presă, citat de Mediafax.

Președintele PNL asubliniat faptul că dacă acest lucru nu este posibil sau dacă Valeriu Zgonea nu este de acord cu propunerea sa, atunci, în momentul în care proiectul va fi trimis Parlamentului de către preşedintele Traian Băsescu pentru reexaminare, le va propune deputaţilor liberali “să respingă prin vot toate acele modificări care s-au adus şi care pot fi interpretate ca fiind în scopul unei superimunităţi a parlamentarilor”.

Crin Antonescu a spus că, pe fond, poziţia de principiu pe care a exprimat-o miercuri că parlamentarii nu pot fi funcţionari publici, o menţine, dar că trebuie să admită că informaţiile pe baza cărora a făcut declaraţii sunt “incomplete”.

“Trebuie să admit că nu am fost suficient şi corect informat. Eu îmi asum întreaga responsabilitate, pentru că sunt lider al PNL, îmi asum răspunderea în exclusivitate”, a mai spus liderul liberal.

Comisia Europeană, SUA, Olanda şi Marea Britanie urmăresc amendamentele la Codul Penal

Ambasada Olandei în România, Ambasada SUA, ambasadorul Marii Britanii, Martin Harris şi purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Mark Gray, au arătat miercuri că urmăresc amendamentele la Codul Penal prin care Camera Deputaţilor a scos preşedintele şi parlamentarii din categoria funcţionarilor publici.

Ambasada SUA în România a comunicat faptul că amendamentele Codului Penal vor fi percepute de investitorii străini ca un semnal descurajator, economia României urmând să aibă de suferit din această cauză.

Este vorba despre proiectul de Lege pentru abrogarea art. 74 indice 1 din Codul penal, la care au fost adoptate mai multe amendamente.

Prin această decizie, preşedintele şi parlamentarii ies şi de sub incidenţa articolului 253 indice 1 din Codul penal, privind conflictul de interese, definit drept “fapta funcţionarului public care, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, îndeplineşte un act ori participă la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soţul său, o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv, sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de servicii sau foloase de orice natură”.

Proiectul de lege a fost introdus pe ordinea de zi suplimentară a Camerei şi a fost votat fără ca raportul comisiei să fie publicat şi fără dezbatere în plen.

De altfel, Comisia juridică a întocmit raportul luni seară, în aceeaşi şedinţă controversată în care a fost adoptat şi proiectul Legii amnistierii.

Conform raportului, obţinut de MEDIAFAX, printr-un amendament propus şi adoptat de Comisia juridică, preşedintele şi parlamentarii sunt scoşi din categoria funcţionarilor publici prevăzută în Codul Penal.

 

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu