Crema UDMR, aşteptată duminică în Sălaj

Kós Károly (FOTO wikipedia)

Preşedintele UDMR Kelemen Hunor şi fostul preşedinte al uniunii, Markó Béla, sunt aşteptaţi duminică, 13 octombrie, în Sălaj. Ei au fost invitaţi de conducerea UDMR Sălaj să participe la dezvelirea bustului arhitectului maghiar Kós Károly, amplasat în curtea bisericii din localitatea Stana, acolo unde acesta a locuit timp de mai mulţi ani.

Potrivit preşedintelui executiv al UDMR Sălaj, Szilágyi Róbert, dezvelirea bustului arhitectului maghiar Kós Károly se face la iniţiativa preotului din localitate, sprijinit în acest demers de UDMR Sălaj, Fundaţia Comuntas şi Fundaţia Kós Károly. Evenimentul începe de la ora 11.00.

Casa_arhitectului_Kós_Károly

 

Szilágyi spune că s-a considerat important să existe un astfel de bust la Stana pe de-o parte pentru că arhitectul a fost un important lider al maghiarimii în perioada interbelică, iar pe de altă parte pentru că acesta a iubit foarte mult aceste locuri sălăjene.

Timişorean la origine, Kós s-a mutat la Stana în 1914, la începul Primului Razboi Mondial, unde și-a construit o casă numită Varjúvár, într-un stil unic. Casa există şi astăzi. În 1918 i s-a oferit postul de profesor la Facultatea de Arte din Budapesta, însă a refuzat, dorind să se întoarcă în Trasnilvania.  Potrivit wikipedia, în 1944 casa lui Kós din Stana a fost jefuită, iar arhitectul s-a refugiat la Cluj, unde s-a alăturat familiei. Aici devine director al Asociației Economice Ungaro-Transilvănene. Ca politician a fost președintele Uniunii Populare Maghiare (Magyar Népi Szövetség, MNSz) și mai apoi membru în Parlamentul României între 1946 – 1948. Kós a predat la Facultatea de Agricultură din Cluj până în 1953, unde a ocupat și postul de decan în anul universitar 1945 – 1946. A murit pe 25 august 1977  la Cluj.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu