Corina Crețu: Prima noastră prioritate este să acționăm imediat în criza refugiaților ca o Uniune

eepurl.com

Comisarului European pentru Politică Regională, Corina Crețu a declarat înaintea reuniunii Colegiului Comisarilor de astăzi că la criza refugiaţilor este necesar „un răspuns european coordonat”.

„Prima noastră prioritate este să acționăm imediat în criza refugiaților ca o Uniune. Comisia Europeană s-a pronunțat în mod constant și continuu pentru un răspuns european coordonat. Astăzi am adoptat măsuri operaționale concrete pentru a preciza care este calea de urmat, iar președintele CE, Jean-Claude Juncker, va prezenta aceste măsuri șefilor de stat și de guvern în această seară. În calitate de Comisar European pentru Politica Regională, consider că este extrem de important să subliniez faptul că statele membre au deja la dispoziție, în cadrul noilor programe pentru perioada 2014 – 2020, un buget consistent cu ajutorul căruia pot să finanțeze o gamă largă de proiecte menite să susțină integrarea eficientă a migranților legali și a refugiaților. Mă refer în mod concret la investiții în domenii precum: integrarea socială, sănătatea, educația, infrastructura necesară pentru îngrijirea copiilor, precum si revitalizarea zonelor urbane defavorizate. Acolo unde este cazul, astfel de măsuri ar putea fi cuprinse într-un program integrat de dezvoltare urbană”, a spus comisarul european.

Aceasta a insistat şi asupra importanţei pe care  o poate avea în rezolvarea problemelor legate de valul mare de refugiaţi utilizarea Fondului European de Dezvoltare Regională. „În prezent analizăm cum putem contribui cu ajutorul Fondurilor Structurale la integrarea socială a migranților legali și a refugiaților. Cu o alocare de 20 de miliarde de euro pentru toate statele membre în perioada de programare 2014 – 2020, Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) joacă un rol important în această privință. Mai mult decât atât, așa cum am anunțat deja, analizăm cum ar putea contribui și fondurile europene din cadrul programelor de cooperare transfrontalieră și a strategiilor macro-regionale la găsirea unor soluții suplimentare pentru criza migranților. În calitate de Comisar European pentru Politică Regională voi face tot ce îmi stă în putință, în limita regulamentului actual, pentru ca împreună cu  serviciile mele, să găsim cea mai bună soluție pentru a ajuta statele membre să se adapteze mai ușor la noul context și să răspundă cât mai rapid provocărilor generate de fenomenul migrației”, a adăugat Creţu.

Postaţi un comentariu