Coincidența Partium. PNL și UDMR au viziuni apropiate privind regionalizarea în nord-vest

Mircea Govor și Adrian Ștef

Liderii USL Satu Mare au viziuni diferite privind componența viitoarei regiuni din care ar urma să facă parte județul Satu Mare. Liberalii împărtășesc mai degrabă viziunea UDMR privind înființarea unei regiuni din care să facă parte Bihor, Sălaj și Satu Mare, dar spun că este doar o coincidență și nu vizează reînființarea Regiunii Partium.

Președintele Consiliului Județean Satu Mare, Adrian Ștef, care e și vicepreședinte al organzației județene a PNL, spune că a avut mai multe discuții cu Radu Căpâlnaşiu, primarul municipiului Zalău şi preşedinte al Organizaţiei Judeţene al PNL Zalău, cu Ilie Bolojan, primarul municipiului Oradea şi cu Cornel Popa, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor şi preşedintele Organizaţiei Judeţene a PNL Bihor despre posibilitatea formării unei regiunii din care să facă parte județele Bihor, Satu Mare și Sălaj.

 “Nu urmărim refacerea Partium, faptul că se potriveşte este doar o coincidenţă, însă o regiune mai mică înseamnă luarea deciziilor mai uşor şi va asigura o mai bună dezvoltare a fiecărui judeţ în parte în mod egal”, spune Adrian Ștef.

Acesta spune că va discuta și cu conducerea Maramureşului, iar apoi se va decide ce variantă va fi susținută: Bihor-Sălaj-Satu Mare sau Bihor-Sălaj-Satu Mare-Maramureş.

Vicepreședinte Consiliului Județean Satu Mare, Mircea Govor, care este și președinte al organizației județene a PSD, este susținătorul unei regiuni care să cuprindă toate cele șase județene din Nord-Vest. Mircea Govor crede că atunci când au fost conturate actualele regiuni de dezvoltare s-au avut în vedere criterii serioase, de aceea sunt şanse mari să rămână, cu mici modificări, actualele regiuni.

Liderul PSD Satu Mare este împotriva înfințării unei Regiuni Partium, intenție pe care o consideră fantezistă.

“Ar fi anormal să înființăm o regiune bazându-ne pe criterii etnice. UDMR își face doar campanie elctorală, proiectul lor nu are nicio șansă de reușită, nu are susținere în rândul populației, un referendum este inutil. Interesul nostru e ca județul Satu Mare să aibă șansa unei dezvoltări puternice odată cu regionalizarea. Cred că varianta propusă, în care Satu Mare este inclusă într-o regiune pe structura actualei Regiuni de dezvoltare Nord-Vest, e cea mai bună”, a spus președintele PSD Satu Mare.

Mircea Govor a mai declarat că dorește ca odată cu regionalizarea să fie create și mecanisme prin care să fie simplificat accesul cetăţeanului la autorităţile administrative.

„Indiferent la ce nivel de decizie doreşte sau ajungă cetăţeanul, nu va trebui să se deplaseze decât până la primăria din localitatea sa, trebuie să existe o legătură directă între primărie, Consiliul Județean și regiune”, crede Mircea Govor.

UDMR vrea înființarea Regiunii Partium

Deputatul UDMR Szabo Odon a anunţat joi, într-o conferinţă de presă, demararea strângerii de semnături în vederea unui referendum judeţean pe tema regionalizării, prin care se urmăreşte crearea regiunii Bihor-Satu Mare-Sălaj. Deputatul UDMR a precizat că iniţiativa s-a născut după discuţii cu liderul social democrat Ioan Mang şi cu cel liberal, Cornel Popa, fiind rezultatul demersurilor comune ale acestor formaţiuni politice, pentru o regiune de dezvoltare economică mai mică, în care să fie cuprins Bihorul, alături de Sălaj şi Satu Mare.

Distribuie:

Postaţi un comentariu