Aurul de la Roşia Montană poate să rupă USL

Antonescu - Ponta, un cuplu politic destrămat / Foto: Dan Bodea

Liderii USL au intrat într-o şedinţă de urgenţă, după ce în ultimele ore au apărut în media atacuri între liderii celor două formaţiuni componente, Victor Ponta (PSD) şi Crin Antonescu (PNL).

Potrivit Mediafax, liderii USL, în frunte cu Victor Ponta şi Crin Antonescu, au o întâlnire la cabinetul preşedintelui Senatului. La discuţii mai participă Daniel Chiţoiu, Radu Stroe, Dan Radu Ruşanu şi Liviu Dragnea.

Ponta a precizat, la sosire, că întâlnirea are loc după ce a primit un telefon în cursul serii de miercuri de la Antonescu. Întrebat de jurnalişti ce vor discuta, Ponta a răspuns ironic: „O să discutăm despre ce doriţi dumneavoastră”.

Premierul Victor Ponta a precizat, anterior, într-o conferinţă de presă, că în cursul zilei se va întâlni cu liderul PNL, Crin Antonescu, „pentru buna funcţionare a coaliţiei guvernamentale”, el spunând că nu crede că se pune problema ruperii actualei majorităţi.

Victor Ponta declara că este nevoie de normalitate în decizii atât de importante cum este cea privind Roşia Montană.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a lansat, joi, un atac dur la adresa partenerului din USL, premierul Victor Ponta, pe subiectul Roşia Montană, acuzându-l că nu şi-a asumat responsabilitatea pe proiectul iniţiat de Guvern, că a fentat discuţia legată de exproprieri şi face un joc „parşivel”. Antonescu a spus că miercuri seară, într-o emisiune televizată, premierul Victor Ponta a făcut „pledoarie” pentru proiectul Roşia Montană. În ceea ce priveşte declaraţiile premierului care a spus că i-a promis soţiei că va vota împotrivă, dar că proiectul este în interes naţional, liderul PNL a spus: „Eu nu pot să comentez aşa ceva, relaţia mea cu Victor Ponta s-a bazat întotdeauna pe onestitate, pe transparenţă, pe asumarea unui mod diferit de Traian Băsescu şi camarila lui de a face politică. Ori din punctual meu de vedere acest mod de a face politică asumat împreună înseamnă opţiuni cinstite, la vedere, cu argumente cinstite”. El a menţionat că în acest caz speră că este vorba despre „un accident şi că lucrurile vor reveni la normal”.
Premierul Victor Ponta a răspuns atacurilor venite din partea partenerului său din fruntea USL, Crin Antonescu, potrivit căruia liderul PSD „a început un joc parşivel”.

Victor Ponta susţine că niciodată nu l-a atacat pe Crin Antonescu în public, ba chiar i-a luat apărarea când alţii l-au criticat şi că între liderii USL există o comunicare publică bazată pe respect şi prietenie: „Şi în momente de tensiune e nevoie de normalitate şi de dialog. În 3 ani de zile nu m-aţi auzit criticându-l pe Crin Antonescu în public, chiar şi când a fost vorba despre o persoană care l-a atacat şi eu am reacţionat. I-am luat apărarea. Cred că o politică serioasă ca USL nu se face prin acuze publice”.

Crin Antonescu a mai spus joi că nu are de ce să se rupă coaliţia guvernamentală din cauza divergenţelor de opinie dintre liberali şi social-democraţi pe tema proiectului Roşia Montană.

Ioan Rus, vicepreședinte al PSD, a explicat, într-o intervenție telefonică la B1TV, că speră ca micile diferențe de acum din cadrul USL să fie doar un episod trecător și că nu își imaginează o rupere a USL: „Eu am avut o relație proastă cu Crin Antonescu, știți foarte bine. Victor Ponta a avut întotdeauna o poziție corectă față de Crin Antonescu, întotdeauna. Dar faptul că a ales un moment acum, valorizând și anumite erori ale premierului, mi se pare totuși că are o agendă personală și că grupul de consilieri încearcă să exploateze un moment de slăbiciune, ceea ce ar fi o greșeală. Eu cred că acum a disjuns proiectul Crin Antonescu de proiectul USL. Din dreapta sau stânga poți să mai faci și erori. Vom vedea dacă a fost o eroare și dacă lucrurile vor merge înainte”.

Referitor la declarația lui Crin Antonescu din care se înțelegea că liberalul nu știa despre proiectul de lege și nu a fost informat, Rus a explicat că nu se poate vorbi serios de așa ceva: „Dacă ai jumate de Guvern, toți miniștrii liberali știu ce se întâmplă în Guvern. Miniștrii vorbesc zilnic cu liderii, să vii să spui că tu nu știai despre ce se vorbește, asta e pentru unii care au liceul neînceput și profesionala ne terminată. Dacă se continuă așa, fără greșeală că răspunsul PSD-ului trebuie să fie unul extrem de ferm și de clar”.

Distribuie:

Postaţi un comentariu