Aurescu le dă cu flit ruşilor. România nu se simte intimidată de ameninţările Federaţiei Ruse

Ministrul român de externe, Bogdan Aurescu, a afirmat, vineri, că România nu se simte intimidată de ameninţările Rusiei şi că protecţia de către NATO a flancului estic este urmare a atitudinii Federaţiei Ruse.

„Am luat notă de declaraţia pe care purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de externe a făcut-o, ca răspuns la o întrebare adresată de corespondentul Radio România Actualităţi la Moscova şi ceea ce pot să vă spun foarte clar este faptul că măsurile pe care Alianţa Nord-Atlantică le-a luat în urma deciziilor adoptate la summit-ul din Marea Britanie din septembrie anul trecut şi care au fost implementate în urma deciziilor adoptate la ministerialele NATO de externe şi apărare din decembrie şi, respectiv, din februarie anul acesta sunt măsuri care au fost luate pentru protecţia aliaţilor de pe flancul estic, în urma a ceea ce s-a întâmplat în Ucraina, în Crimeea –ocuparea ilegală a Crimeii-, în urma susţinerii de către Federaţia Rusă a separatiştilor pro-ruşi dine estul Ucrainei. Este vorba, prin urmare, despre măsuri de reasigurare şi protecţie, ca reacţie la o anumită atitudine asertivă, agresivă a Federaţiei Ruse. Prin urmare, Federaţia Rusă nu poate să invoce aceste măsuri de protecţie a aliaţilor de pe flancul estic -care, repet, sunt reacţii la atitudinea Federaţiei Ruse în Ucraina-, ca justificare pentru a adresa ameninţări mai mult sau mai puţin voalate, mai mult sau mai puţin directe către aliaţii din flancul estic. România nu se simte intimidată de aceste ameninţări”, a subliniat Bogdan Aurescu.

Creşterea numărului trupelor NATO în Europa de Est este un pas periculos fără precedent care încalcă acordurile Rusiei cu Alianţa, a afirmat joi purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Aleksandr Lukaşevici, comentând disponibilitatea României de a permite amplasarea de echipamente NATO pe teritoriul său, scrie agenţia oficială rusă TASS.

“Creşterea prezenţei forţelor NATO pe flancul de est, sau, după cum spun ei, în ‘ţările din prima linie’, este un pas periculos fără precedent care încalcă absolut orice acord la care se poate gândi cineva, iar lucrul cel mai important este că încalcă Actul Fondator NATO-Rusia, în continuare valabil”, a spus Aleksandr Lukaşevici.

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a participat, vineri, la Workshopul „Foreign Policy & Diplomacy”, organizat pentru studenţi de Facultatea de Studii Europene a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, precum şi la dezbaterea cu tema „Securitatea flancului estic al NATO astăzi: provocări și oportunități”, organizată de Grupul de Reflecţie şi Analiză Internaţională CITADEL. De asemenea, el a participat la lansarea volumului „The European Union’s Eastern Neighbourhood Today: Politics, Dynamics, Perspectives” (Cambridge Scholars Publishing, 2015), editată de către profesorii Valentin Naumescu și Dan Dungaciu.

Distribuie:

Postaţi un comentariu