Antropolog olandez la Cluj: „Avem nevoie de un populism de stânga”

Sală plină la dezbaterea Demos despre populisme și strategiile stângii. (foto: Dan Bodea)

La Casa Tranzit, a avut loc, joi seară, dezbaterea „Avântul dreptei în Europa. Ce ar trebui să facă stânga? (The rise of the Right in Europe. What should the Left do?)”, la care au participat antropologul și profesorul universitar olandez Don Kalb și filosoful ungar Gaspar Miklos Tamas. Moderatoare a fost Victoria Stoiciu. Pornind de la avântul populismului de dreapta și de la proliferarea mișcărilor de extremă dreapta în Europa, invitații au dezbătut posibilele strategii ale stângii.

Evenimentul a fost deschis de către Claudiu Turcuș, secretar al partidului Demos – declarat social-democrat -, cel care a prezentat și tema dezbaterii: populismul de dreapta și soluțiile stângii. Moderatoarea conferinței, Victoria Stoiciu, membru în platforma Demos și coordonator de programe la Fundația Friedrich Ebert Stiftung România, a deschis conferința afirmând că „întrebarea perpetuă care bântuie stânga rămâne aceea referitoare la ce este de făcut, mai ales în acest climat al avântului populismului de dreapta. Masele protestează împotriva consensului post-politic neoliberal. Creșterea inegalităților dintre capital și muncă este evidentă pretutindeni, dar, din păcate, chiar în acest context, dreapta a prevalat mai peste tot“, a afirmat Victoria Stoiciu.

Optimismul, brand de Cluj

Don Kalb, antropolog și profesor la Universitatea din Bergen, Norvergia, a spus că, din afară, „Clujul pare orașul în care domnește optimismul“, dar „dacă vreți să faceți Demos sau un alt partid de stânga, atunci acest optimism trebuie potolit“, a explicat antropologul. În prelegerea sa, acesta a vorbit și despre valorile stângii, precum egalitatea, libertatea, autonomia de a-ți trăi viața cum poftești, plăcerea și frumusețea de stânga, eco-socialismul, etc. Apoi, în ceea ce privește conceptele fundamentale ale stângii, antropologul a vorbit despre clasă, exploatare, reformă, politici monetare neconvenționale pentru popor (quantitative easing), taxare, etc.

„Avem nevoie de un populism de stânga, tocmai fiindcă un astfel de populism ar face distincția și ar marca opoziția dintre elite și popor. Apoi, dacă se dorește crearea unui nou partid de stânga, acesta trebuie să fure voturi de la dreapta. În ceea ce privește stânga, aceasta trebuie globalizată, fiindcă stângile locale nu mai fac față provocărilor actuale“, a mai adăugat Don Kalb.

Gaspar Miklos Tamas, filosof, profesor universitar și fervent critic al regimului Orban, a început prin a mulțumi Demos-ului, deoarece „a fost singurul partid care a transmis oamenilor muncii, care protestează în Ungaria, un mesaj de solidaritate, chestiune cu atât mai importantă, cu cât, în Ungaria, în mod direct sau indirect, 90% din presă se află în mâinile regimului. Din păcate, azi, dușmanul stângii este tot (post)fascismul, împotriva căruia trebuia luptat. Stânga trebuie să fie inteligentă și să se organizeze, fiindcă și Luminile trebuie din nou apărate“, a afirmat Gaspar Mikos Tamas.

Deputatul clujean neafiliat, Adrian Dohotaru, simpatizant al Demos, unul dintre organizatorii dezbaterii, s-a declarat mulțumit de eveniment. În opinia sa, „este foarte bine că au venit peste 170 de persoane ieri la conferință, pentru că, iată, există cerere pentru idei de stânga și pentru un partid nou de stânga. Mai mult, a fost o socializare bună înaintea campaniei pentru strângerea de semnături pentru alegerile parlamentare europene. Din păcate, este foarte dificil pentru un partid nou să propună candidați, pentru că avem una dintre cele mai restrictive legislații din Europa, fiind nevoie de 200.000 de semnături pentru a putea participa la alegeri. În acest context, este foarte importantă susținerea din partea oamenilor de stânga pentru a atinge acest obiectiv“, a mai spus Adrian Dohotaru.

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. Don says:

    ‘plăcerea și frumusețea de stânga’. Domnul profesor stie ce spune. Le-a cunoscut si gustat constant ca profesor de la la studentele est europene de la CEU, unde a predat. Domnul Kalb, zis #metoo.

Postaţi un comentariu