Alexandru Cordoş – noi acuze din partea DNA

Mihaiela şi Alexandru Cordos
eepurl.com

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Cluj au dispus extinderea urmării penale faţă de senatorul PSD Alexandru Cordoş, cu privire la săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, în formă continuată.

De asemenea, procurorii au extins urmărirea penală şi faţă de omul de afaceri Dorin Dumitru Mureşan, administrator al unor societăţi comerciale, pentru săvârşirea infracţiunilor de cumpărare de influenţă, în formă continuată şi evaziune fiscală.

Potrivit unui comunicat al DNA, în perioada 2013 – 2015, senatorul Alexandru Cordoş, în schimbul unor foloase necuvenite, a pretins faţă de Dorin Dumitru Mureşan că are influenţă asupra unor persoane din conducerea Companiei de Apă Arieş şi Sucursalei de Întreţinere şi Servicii Energetice Transilvania Nord (SISETN) şi că va interveni pe lângă aceştia pentru câştigarea de către firmele administrate de omul de afaceri a unor proceduri de achiziţie publică organizate având ca obiect închirierea de utilaje.

Procurorii susţin că influenţa pe care Alexandru Cordoş a pretins că o are pe lângă persoanele respective a fost una reală, firmele respective câştigând procedurile de achiziţie publică organizate de SISETN şi Compania de Apă Arieş.

Pentru „sprijinul” acordat, Dorin Dumitru Mureşan i-a remis în repetate rânduri lui Alexandru Cordoş, cu titlul de foloase necuvenite, diverse sume de bani al căror cuantum nu a putut fi stabilit în mod cert până în prezent.

Pentru disimularea provenienţei reale a unei părţi din banii remişi cu titlul de foloase necuvenite, omul de afaceri a angajat la una dintre firmele sale o rudă a senatorului, începând cu data de 19 noiembrie 2013, cu un salariu înscris pe statul de plată de 900 lei.

Anchetatorii mai spun că probele administrate în cauză au relevat faptul că respectiva persoană nu a prestat până în prezent niciun fel de activitate în interesul societăţii comerciale angajatoare.

În cursul anului 2014, una din firmele administrate de Dorin Dumitru Mureşan a desfăşurat operaţiuni comerciale cu alte societăţi comerciale, privind printre altele şi închirierea de utilaje, sustrăgându-se de la îndeplinirea obligaţiilor legale prin evidenţierea în acte contabile sau în alte documente legale a unor cheltuieli care nu au la bază operaţiuni reale, înregistrând achiziţii fictive, în scopul obţinerii de deduceri fiscale ilegale.

Prejudiciul estimat adus bugetului general consolidat al statului de către firma administrată de Dorin Dumitru Mureşan este de 238.327 lei, din care TVA 142.996 lei şi impozit pe profit 95.330 lei.

Iniţial, în aprilie 2015, senatorul Alexandru Cordoş a fost pus sub acuzare de DNA pentru complicitate la trafic de influenţă, iar soţia sa, Mihaiela Lucia Cordoş, referent la Spitalul Clinic Judeţean Cluj, este urmărită penal pentru trafic de influenţă, iar fiica, Andreea Alexandra Cordoş, este acuzată de complicitate la trafic de influenţă, în formă continuată.

Postaţi un comentariu