Alegeri la PNL Cluj. Același președinte, Daniel Buda, membru onorific în suita viitorului șef Florin Cîțu

Liberalii clujeni și din țară s-au reunit, duminică, la Cluj-Napoca, pentru a-și alege conducerea județeană, după ce în ultima perioadă au avut loc scrutine în comune și municipii, iar săptămâna trecută Dan Tarcea, unicul candidat, a fost reales președinte pe municipiu.

Nici pe județ lucrurile nu au generat vreo emoție unicului candidat, Daniel Buda, afacerist, europarlamentar, și în general un personaj discret care nu iese în față prin atitudini și acțiuni, dar este mereu numărul unu în tabăra galben-albaștrilor. Adevărata miză a alegerilor de duminică a fost stabilirea delegaților la congresul PNL din 25 septembrie.

O altă miză, la fel de mare, este, într-un final, alegerea liderului național al partidului. Competiția se duce între renegatul Ludovic Orban și noul luceafăr Florin Cîțu. Nu e un secret că liberalii clujeni îl susțin pe Cîțu, chiar dacă vor exista și câțiva rebeli care își vor pune ștampila pe buletinul de vot în pătrățica lui Orban, tupeiști care doar cu o doză semnificativă de șansă își vor păstra carnetul de partid după Congres.

Debarcarea celor care nu se înclină în fața portocaliului ultimilor ani nu trebuie să mire pe nimeni. În fond, ultimele rămășițe de liberalism nici nu au ce să caute într-un PNL care nu mai există decât la nivel declarativ, doctrinele înaintașilor fiind amintite doar în cursurile opționale la facultățile de drept, de câte un profesor zelos.

Surpriza care nu apărea nici măcar în oferta caselor de pariuri, evident, nu s-a produs
Premierului României, Florin Cîțu, președintele PNL, poate ultimul liberal în viață, Ludovic Orban, și o seamă de miniștri, au răspuns chemării poporului și, s-au poziționat strategic, după susținere și posibilități, în sectoarele Casei de Cultură a Studenților.

Doar Ludovic Orban s-a prăbușit într-un fotoliu, în primul rând, afișând cu ultimele forțe imaginea unui lider, fie el și proscris. A urmat votul, formal, și anunțarea, tot formală, a rezultatelor anticipate oricum.

Astfel, în urma votului exprimat de către de delegații prezenți, biroul județean are următoarea componență:
Președinte: Daniel Buda – 495 de voturi
Prim-vicepreședinți: Mircea Abrudean – 495 de voturi și Mircea Moroșan – 493 de voturi
Vicepreședinți: Radu Abrudan, Ovidiu Cîmpean, Dorin Lojigan, Marinela Marc, Cristian Matei, Costan Morar, Bogdan Pivariu, Iuliu Sămărtean

Membri: Hadrian Arion, Marius Bălaj, Cristian Ciuta, Lucian Cordiș, Călin Fărgagiu, Vasile Focșa, Cristian Haiduc, Anca Hodorogea, Marius Mînzat, Marius Mureșan, Dorel Oros, Alexandru Laurian Rus, Rareș Rusu, Cosmin Todea, Dan Vaman
Trezorier: Florin Gliga
Președinte Comisia Județeană de Regulament și Cenzori: Petru Călian
Președinte Comisia de Arbitraj Județeană: Mariana Leș

 

Respectând litera regulamentului intern „liberalii” îi vor desemna în prima şedinţă de Birou Politic Județean secretarul general, Dan Tarcea şi secretarii generali adjuncţi, Maria Forna și Zoltan Coraian, aceștia având girul fie și onorific doar al președintelui reales Daniel Buda.

S-a mai stabilit, de asemenea, în evenimentul de la Casa Studenților că din structura Biroului Permanent Județean fac parte de drept, cu rang de vicepreședinți, primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, parlamentarii Cristina Burciu, Adrian Oros, Radu Moisin, Sabin Sărmaș, Sorin Moldovan și președinții organizațiilor interne.

Zeci de lideri de filiale i-au purtat trena lui Cîțu pe scenă
Ca să nu existe dubii că și-au înțeles lecția și nu cârcnesc la deciziile binefăcătorilor, zeci de lideri de filiale, aparent PNL, au urcat pe scenă alături de Florin Cîțu, cel pe care democrații portocalii, nicio legătură, nici măcar involuntară cu adevărata doctrină liberală, îl poartă pe umeri spre victoria finală în fața unui Ludovic Orban, aproape resemnat în fața unui eșec pe care nu are cum să-l combată.

Măcar prezența de spirit pe care și-a șlefuit-o în atâția și atâția ani de politică, nu l-a părăsit pe Orban care i-a dat replica lui Cîțu, cu eleganța unui cetățean al născut, totuși, în Kronstadt (Brașov – Orașul coroanei – n.a). ”PNL este mult, mult, mult mai mare decât cei care au fost prezenți pe scenă.

Un coleg mai tânăr a spus un lucru – că preşedintele PNL trebuie să fie prim-ministru. A spus-o bine. Alţii spuneau că premierul trebuie să devină preşedintele partidului; eu spun că cel care e ales preşedintele partidului trebuie să fie premierul PNL”, a spus actualul președinte al PNL, aluzie la suita celui susținut la președinția unuia dintre partidele istorice ale României.

Liberal „de rezultat”, precum suporterii unor echipe de fotbal la fel de istorice precum trecutul multor actuali liberali, pe scenă a urcat țanțoș primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, președinte PNL Cluj, Daniel Buda, prim-vicepreședinte PNL, Rareș Bogdan, la fel de fidel unei doctrine politice, pe cât de fidel a fost în ultimii ani unei singure echipe sportive.

Robert Sighiartău, Cristian Bușoi, Gheorghe Flutur, Raluca Turcan, Lucian Bode, Monica Anisie și alți PNL-iști pursânge au stat neclintiți pe scenă în timpul incendiarului discurs al lui Florin Cîțu.

„Noi toți suntem aici pentru că noi credem în liberalism. Și doar prin liberalism putem să dezvoltăm România. Am arătat în aceste câteva luni de guvernare că dacă investești și, apropo, anul acesta, primul trimestru, este pentru prima oară în istorie, în ultimii 30 de ani, când creșterea economică se datorează în totalitate investițiilor.

N-a mai fost niciodată așa ceva. Am schimbat paradigma. Arătăm că prin investiții, ceea ce înseamnă liberalism pur, poți să dezvolți România (semn că Florin Cîțu, fie a citit ceva din Brătieni, fondatorii Partidului Național Liberal, fie a ținut minte exact ce i-a sugerat să spună, autorul discursului – n.a.).

Creșterea economică de anul acesta este estimată a fi cea mai mare din UE, 7,4%; vă vând un mic secret, urmează alte estimări, care vor duce creșterea economică aproape de două cifre. O să avem o creștere anul acesta puternică, eu sper să se adeverească, să avem o creștere economică cu cel puțin 10% anul acesta, în 2021”, a declarat Florin Cîţu la Cluj-Napoca.

Gazdă bună, Emil Boc a cerut aplauze pentru…Orban
Primarul Clujului a ținut la rândul său un discurs, nu la fel de aprins, dar măcar în cazul lui nu am putut să nu remarcăm o doză de „hai să fie bine, ca să nu fie rău”. Puțin neașteptat, edilul municipiului Cluj-Napoca a cerut nici mai mult, nici mai puțin, aplauze exact pentru cel care azi pare un intrus în prpria-i casă, Ludovic Orban.

„Am regăsit în actualul premier Florin Cîţu premierul capabil să ducă Partidul Național Liberal și România la nivelul următor. Aceste alegeri nu sunt împotriva cuiva. Președintele Orban are merite deosebite în ceea ce este PNL astăzi și vă rog să-l aplaudăm.

Este adevărat că împreună cu ministrul Finanțelor, Cîţu, au stat o noapte și au găsit soluții pentru a putea promova acea Hotărâre de Guvern, într-o echipă în care ministrul Finanțelor a spus: ’am nevoie să caut soluția; premierul a așteptat. Da, vă mulțumesc amândurora, pentru că așa este și ați făcut un lucru minunat pentru viitorul acestui oraș superb, european”, a spus primarul Emil Boc.

Distribuie:

Postaţi un comentariu