Willkommen in Cluj, Bosch
Am afirmat intr-un editorial mai demult, intr-un varf al dezindustrializarii, ca de fiecare data cand se inchide o fabrica in Romania simt ca mor un pic. Nimic mai adevarat, mai ales ca s-au inchis prea multe in special in zona metalurgica si chimica, au ajuns pe drumuri familii intregi iar Romania a pierdut in zona de competitivitate industriala, cu atat mai rau cu cat momentul din regiune functioneaza teoretic in favoarea Romaniei.
Si tocmai de aceea atunci cand se deschide o fabrica, parca imi vine inima la loc. Nu este prima data cand insist asupra adevarului elementar care se invata de pe bancile scolilor ca intr-o fabrica, indiferent de profil, se construieste valoare adaugata economica si financiara. Iar valoarea adaugata care vine din productia industriala este cea mai solida si sustenabila contributie la produsul intern brut si dezvoltarea economica a unei tari. Si in plus, al doilea lucru care imi vine in minte cand ma gandesc la operatiuni industriale sunt calificarile angajatilor – redescoperim profesiile de operatori si ingineri de echipamente industriale si de linii tehnologice de asamblare, pe care scolile si facultatile ar trebui sa reinceapa din timp sa le creeze.
Am sa las specialistii sa argumenteze in plus, in special pentru tanara generatie, despre posibilitatile imense pe care le creaza deschiderea unei noi fabrici. Impulsul meu aici este sa salut cu multa caldura venirea lui Bosch in Cluj. Vorbim nu doar de joburile care se creaza, de aportul dat la reindustrializarea Romaniei, de capitalul de incredere atat de necesar regiunii cat mai cu seama de prezenta materiala a celebrului German engineering la doi pasi de noi. Rigoarea, disciplina, precizia, eficienta germana se (re)implanteaza in Romania, si ceea ce este mai placut este ca aduc valoare adaugata exact in domeniul in care Germania domina mapamondul, si anume automobilele.
Deschiderea unei fabrici noi nu este un fapt banal, in special in lumea de astazi, cand globalizarea schimba peisajul industrial pe planeta. Nemtii de la Bosch, Draxlmaier, Mercedes, prin fabricile pe care ridica in Romania ne intaresc pozitia pe piata automotive si asta nu ramane fara consecinte pentru viitor. Sa ne mai gandim la asta, in special invatamantul romanesc sa reflecteze bine la modul in care poate fructifica in urmatorii 10 ani aceasta directie a industrializarii.
Bun venit la Cluj, Willkommen in Cluj, Bosch. Este una dintre cele mai bune vesti ale anului si se cade sa iti multumim ca intaresti pozitia Romaniei pe harta industriala a Europei.