Wikipedia falsifică adevărata istorie a Filarmonicii din Cluj

Gheorghe Mușat / Foto: Dan Bodea

Este cunoscut faptul că la 1 ianuarie 2013 s-au împlinit 130 de ani de la naşterea marelui dirijor şi profesor Antonin Ciolan.

Animat de dorinţa ca instituţiile clujene, unde maestrul Antonin Ciolan şi-a desfăşurat activitatea în decursul anilor – Opera Maghiară, Conservatorul de Muzică „Gh. Dima”  şi Filarmonica de Stat „Transilvania” –  să-l omagieze aşa după cum i se cuvine, subsemnatul am avut iniţiativa de a trimite o cerere de finanţare, în 29 noiembrie 2012, Consiliului Local al municipiului Cluj-Napoca şi am înaintat Proiectul Cultural „Anul 2013, anul dedicat maestrului Antonin Ciolan, cu ocazia împlinirii a 130 de ani de la naşterea sa”, semnat şi de directorul în funcţie al Filarmonicii.

Răspunsul Consiliului local al municipiului Cluj-Napoca a fost că cererea noastră a fost depusă prea repede (10.12.2012) şi am fost anunţaţi să o depunem în perioada 1-31.01.2013. De această dată, directorul Filarmonicii, dl Marius Tabacu, n-a mai vrut să o semneze şi acest proiect cultural a murit înainte de a se naşte.

În luna decembrie 2012, după o lungă investigaţie prin arhivele din Iaşi şi Cluj, am scris o carte document „Antonin Ciolan, inegalabilul maestru al baghetei”.

M-am prezentat la directorul filarmonicii şi i-am făcut-o cadou, spunându-i că este adresată vieţii şi activităţii fondatorului Filarmonicii din Cluj, maestrului Antonin Ciolan. Dar surpriză! Dl. director m-a „corectat”: „Nu Antonin Ciolan a fost fondatorul Orchestrei Filarmonicii din Cluj, ci …Wilhelm Demian!” Am rămas înmărmurit de afirmaţia sa. L-am rugat să citească cartea pe care i-am dăruit-o, pentru că e plină de documente şi să nu vorbească neadevăruri din funcţia pe care o are, că se face de râs.

A trecut ceva vreme şi iată că Orchestra Filarmonicii estre invitată să susţină un concert în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca. La acest concert, prezentatorul programului a afirmat în faţa publicului următoarele: „Actuala Filarmonică a fost fondată în data de 1 septembrie 1955, ca o instituţie artistică dedicată exclusiv concertelor. Avea 75 de muzicieni, aleşi sub supravegherea maestrului Wilhelm Demian. Antonin Ciolan a fost numit dirijorul orchestrei, primul concert având loc pe data de 4 decembrie 1955.”

După concert, l-am căutat pe prezentator şi l-am întrebat de unde are aceste informaţii. Mi-a răspuns: „De pe Wikipedia!” Acest fapt l-am semnalat şi d-lui director al Filarmonicii în aprilie 2015: anume că pe Wikipedia circulă informaţii false despre istoricul filarmonicii din Cluj, arătându-i şi „documentele” de pe internet, rugându-l să cerceteze şi să corecteze aceste texte, având obligaţia morală, în funcţia pe care o deţine, să apere adevărul. Dar nimic nu s-a schimbat pe Wikipedia nici până azi! Oare cine are interes să strecoare asemenea minciuni şi să-l scoată în faţa adevăratului fondator al Orchestrei Filarmonicii din Cluj, pe cel care toată lumea ştie că a fost maestrul Antonin Ciolan, pe Wilhelm Demian, un dirijor angajat cu funcţia de bază încă din 1949 la Opera Maghiară din Cluj, iar o dată cu înfiinţarea Filarmonicii, în 1955, a fost angajat cu cumul pe postul de director adjunct artistic.

În arhiva Filarmonicii se găsesc numai acte administrative semnate de Wilhelm Demian.

Ne întrebăm şi noi, când o să se pună capăt dezinformării publicului şi când adevărul adevărat o să revină şi la filarmonică.

Gheorghe MUŞAT,  fost student al maestrului Ciolan,  membru fondator al Orchestrei Filarmonicii din Cluj,  prim trompetist vreme de 40 de ani în această orchestră

P.S. L-am rugat pe maestrul Petru Sbârcea, care este unul dintre discipolii profesorului Antonin Ciolan, să-şi spună şi dânsul părerea despre ceea a citit pe Wikipedia.

Surprins neplăcut de modul în care prezentând istoricul Filarmonicii se afirmă că cei 75 de muzicieni au fost (citez)„ Aleşi sub supravegherea maestrului Wilhelm Demian” (închei citatul), mă simt dator să aduc următoarele precizări: maestrului Antoinin Ciolan i s-a încredinţat înfiinţarea Filarmonici clujene. Conform uzanţelor legale, pentru selectarea instrumentiştilor s-a constituit o comisie condusă de maestrul Antonin Ciolan, recunoscut ca persoana cea mai autorizată, comisia având mai mult un rol consultativ. Nu este corect ca un singur membru al comisiei de examinare să fie amintit (Wilhelm Demian), atribuindu-i, culmea, şi calitatea de supraveghetor. Oare cine are interese meschine de a aduce ofense marelui nostru dirijor şi profesor, maestrului Antonin Ciolan?

Cu regret constat că evenimentele din decembrie 1989, ca toate revoluţiile, sunt un vertice care scot la suprafaţă toate gunoaiele societăţii, influenţând negativ destinele ţării noastre, în dispreţ faţă de adevăratele valori.”

Distribuie:

Nu există Comentarii

 1. ana says:

  “Wikipedia este o enciclopedie online liberă, cu acces gratuit, dezvoltată în mod colaborativ de către voluntari. Oricine poate edita orice articol din Wikipedia, în orice moment, total sau numai parțial, astfel încât:
  -în Wikipedia găsiți articole și teme foarte actuale;
  -unele articole sunt mai complete și altele mai puțin complete, dar cantitatea și calitatea informațiilor din Wikipedia sunt în continuă creștere;
  -modul de exprimare din articole nu este foarte unitar, deoarece articolele nu au un autor unic;
  -ocazional în Wikipedia se pot găsi și articole sau informații contradictorii (care însă desigur că trebuie corectate);
  -greșelile sau inadvertențele pe care le observați în articolele despre subiecte care vă sunt familiare vor continua să existe atâta vreme, până când un contribuitor (sau chiar dvs.) va decide să le corecteze.”

Postaţi un comentariu