Tişe simte apropierea mareei useriste

Caius Chiorean, redactor-șef Transilvania Reporter

PSD e irelevant în judeţul Cluj. Se vede în rezultatul obţinut la alegerile europarlamentare. Ordonanţa de urgenţă care a legiferat alegerea preşedintelui Consiliului judeţean prin vot direct într-un singur tur nu avantajează PSD, nu la Cluj. Mai mult, aici e probabil singurul loc din ţară unde ordonanţa nu ajută nici celălalt mare partid tradiţional, PNL. Indiferent cine va fi candidatul liberal, posibil Alin Tişe, el va înfrunta în Cluj mareea useristă.

E o naivitate să presupui că alianţa USR-PLUS va lupta cu PSD la Cluj. Alianţa vrea potul cel mare şi ca să-l aibă va trebui să-l smulgă de la liberali. Poate că Emil Boc va fi greu de clintit. Dar preşedinţia Consiliului judeţean, după un mandat derizoriu al lui Alin Tişe, este un obiectiv posibil.

Unul din ideologii USR spunea, citez din memorie, că până la alegerile locale partidul va avea structuri şi organizaţii în toate satele şi că, la acel moment, se întrevede sfârşitul partidelor tradiţionale. E greu de reţinut cine din USR a opinat astfel; publicul abia se familiarizează cu imaginile televizate ale liderilor mişcării. În plus, aceştia lasă impresia că sunt toţi la fel. Mediul se răsfrânge asupra morfologiei profunde, cum ar spune Umberto Eco. Nu e corect politic să faci referire la fizionomia politicienilor. Să spunem doar că se profilează apariţia unui chip USR, o nouă modă fizionomică, dacă alianţa va continua să performeze electoral. Doar ca o paranteză, să spunem că faţa lui Dacian Cioloş nu se încadrează în stereotip. Inclusiv prin fizionomie, fostul premier se distinge, arată de parcă este în PLUS în USR.

Alianţa a câştigat alegerile europarlamentare la Cluj şi, neîndoielnic, vrea să câştige şi la locale. Acela din chipurile USR care va primi nume şi statut de candidat la şefia judeţului va intra în competiţie cu o susţinere redutabilă. Greu să te opui intransigenţei acestor tineri, educaţi în străinătate, fanatici în crezul lor de a-şi impune propria viziune despre progres şi despre o politică lipsită compromisuri. Ei vin cu cazierul politic curat şi promovează eugenia politică, pe placul mulţimii. Alin Tişe, politician împotmolit în rutina unei munci lipsite de vizibilitate, are puţine atuuri să le facă faţă.

Dar în politică, la fel ca în fotbal, se joacă până la final. O eventuală victorie a lui Tişe ar fi una ironică. În 2012, el a candidat aureolat de realizarea Cluj Arena şi era privit ca învingător sigur. A pierdut. Acum, cu toate că munca funcţionarilor judeţului l-a făcut fruntaş în întrecerea privind atragerea fondurilor europene, mandatul preşedintelui e gol. PNL are mai puţini votanţi decât USR. Ca să câştige, candidatul liberal va trebui să negocieze subteran inclusiv sprijinul PSD. Bătălia pentru Cluj va ţine capul de afiş al înfruntării din primăvară între nou şi tradiţional în politica românească.

Distribuie:

Postaţi un comentariu