Singurătatea votantului de cursă lungă

De azi, ar trebui să închideți televizoarele, nu mai intrați pe rețele de socializare. Dacă vreți să luați o decizie bună, stați puțin cu voi înșivă. Gândiți-vă puțin la oamenii care vor să ajungă în funcții care presupun putere, bani, influență. Sunt în stare să nu sară calul? Sunt capabili să reziste tentației? Nu există îngeri pe buletinele de vot, sunt oameni. Dar sunt ei acceptabili în câteva chestiuni esențiale?

De exemplu, m-aș feri de proști. Ei fac mult rău. Nu doar pentru că nu se pricep la ce fac, dar vor să pară că se pricep. Și greșesc. Abuzează de putere tocmai pentru a-și masca prostia sau nepriceperea.

M-aș feri de marii mincinoși. Pentru că, desigur, și voi ca și mine probabil că ați obosit să tot căutați adevărul din spatele minciunii.

M-aș feri de lacomi, de hoți. M-aș feri de oamenii lipsiți de bun simț. Ticăloșii fac impresie bună, dar nu vă lăsați păcăliți.

Votați după ce meditați, măcar o zi, în singurătate. Pentru că votul nu este doar despre omul acela pe care punem ștampila. E despre noi.

De fiecare dată votul este un fel de probă, de examen pe care-l dăm noi. Alegerea pe care o facem capătă un dublu sens, ne implică. Devenim părtași. Dacă alegem și iese prost, părem și noi proști. Poate nu în ochii lumii, dar în ochii proprii, cu siguranță. Și atunci, spun unii, la ce să mă duc? Eu îi votez și după aceea, de câte ori văd gropile din asfalt sau plouă în școală, mă lovește un dispreț de sine de care nu aveam nevoie.

Așa e, aveți dreptate. E riscant. Te poți trezi cu niște mustrări de conștiință atât de amare și să nu găsești răspunsul: da’ de ce ?!

Tocmai, ca să afli dacă nu cumva ai învățat să alegi mai bine. Dacă nu cumva anii ăștia de buimăceală nu s-au sfârșit și acum vezi mai clar, știi să alegi o carte bună. Și nu e vorba doar de alegerea de acum, de votul la locale. Ci de vot în general. Dacă în viața asta împreună trebuie să ne organizăm și să ne alegem șefii, atunci haideți să vedem dacă nu cumva știm din ce în ce mai bine s-o facem. Asta este proba noastră de vigilență. Ne-a tot fost pusă la încercare. Vedeți, ne-au oferit acest avantaj, să devenim niște alegători tot mai versați.

Distribuie:

Postaţi un comentariu