Şi Băsescu este la capitolul alții

Ioan Negru, scriitor

De ce o nouă, revizuită, constituţie sau de ce acelaşi Băsescu. Oricum, Constituţia veche mai este încă valabilă până la schimbare, Băsescu nu. El a fost schimbat de către statistic. De către oameni. Şi, probabil, nici nu va fi schimbat vreodată. Poate de nepoţi, pe care i-i dorim sănătoşi.

„Constituţia lui Băsescu” este o glumă proastă. La fel ca şi alţii. Ea a fost contravotată de 7, 4 milioane de oameni. Băsescu nu doreşte o altă Constituţie (pentr asta trebuie o Adunare constituantă), ci acelaşi Băsescu. Nu că acest domn nu pricepe – pricepe –, bai e că nu pricep cei care-l preamăresc. S-au învăţat să lingă până şi litere din text. „Am mai lins asta, spun ei, e plagiat!” Nu textul e un plagiar, ci limba. Cu limba (nu în limbă) nu poţi pune ghilimele, nici note de subsol, nici citări la bibliografie.

„Constituţia lui Băsescu” este Băsescu însuşi. Acum, după ce i s-a spus să plece, încearcă, jalnic, să se revendice de la „popor”. Dacă nu smerenie, măcar umilinţă. În politică nu există nici una, nici alta. În politica de trei lulele (lulea înseamnă pipă), nu ar vrea să existe decât Băsescu. Dar bine-ar fi să existe, să nu fie doar virtual şi impotent de virtual. Politic. Când Dracu mai mor şi împuţiţii (elitele) ăştia de comunişti? Beau, nu se droghează, dar nu mor. În vecii vecilor. Sigur, printre ei, Băsescu a fost şi este un mic copil. Unul guraliv. Uitaţi-vă la unul autentic, la Ion Ilescu. Şi el apar (adică s-a ocupat şi cu apele), şi el, probabil, votător la Secu., şi el şef de partid şi, mai apoi, şef de ţară. Deşi l-am înjurat pe sute de pagini pe Iliescu, domnul acesta nu se compară niciodată cu Băsescu. Să fie numai atât (deşi este mai mult): demnitate, nu hăhăială.

„Constituţia lui Băsescu” a mai fost votată de 7, 4 milioane de oameni. Împotrivă. În fapt, nu vrea constituţie, vrea gât. Consoane-n gât. Fără virgule. Dar cu interes. Interesaul „Mişcării”. Care, evident, nu poate fi decât de interes naţional. De parcă interesul acestui popor şi naţiuni, ar fi Băsescu. Nu este. Cum, după cum se vede, nu a fost niciodată.

„Constituţia lui Băsescu” este o cacialma. N-are nici cărţi bune în mână, n-are nici textul. Se are doar pe sine. Nu că nu are un text, dar n-are ce face cu el. Şi dacă-l mai pun şi pe Boc, atunci totul intră în normalitatea nefirească a ipocriziei. Nu pomenesc de alţii, care, aşa cum li se cuvine, sunt la capitolul alţii. Dar, din păcate pentru el, şi Băsescu este la capitolul alţii.

Distribuie:

Postaţi un comentariu