Realitatea iluzorie (şi primejdioasă) a domnului Cîţu

Dacă îl întrebi pe domnul Cîţu în ce zi din săptămână ne aflăm, îţi va spune, aşa cum a fost sfătuit să repete la nesfârşit, că USR-Plus a legitimat un partid extremist semnând moţiunea de cenzură împreună cu AUR.

„Singura certitudine este că au votat o moțiune cu un partid extremist împotriva propriului guvern. Au legitimat un partid extremist”, a răspuns, iar şi iar, Florin Cîțu, luni seară, întrebărilor diverse puse de jurnalişti.

Spune de şase ori un lucru şi va fi perceput drept adevăr, obişnuiesc să spună speakerii motivaţionali. Mai mult, o frază repetată obsesiv pare că se transmite şi creierului celui care vorbeşte, ajungând ca şi cel care o spune să o creadă. Cum altfel poate fi înţeles de ce a decis premierul să se facă de râs atunci când a umblat pe la cancelariile occidentale cu delaţiuni, ignorând realitatea evidentă că acestora le sună neverosimil. Foştii parteneri ai premierului sunt mult mai vizibili şi conectaţi în Europa decât liberalii şi şeful guvernului lor.

Nu e prima oară când premierul lasă impresia că se refugiază într-o realitate iluzorie, care să-i legitimeze ambiţiile de putere. Dar această strategie cu rol compensator pentru psihicul domnului prim-ministru devine de acum periculoasă pentru naţiune. Faptul că două partide cu ideologii politice contrare bat palma şi se angajează într-un proiect politic, respectând procedurile constituţionale, le priveşte în cea mai mare măsură pe ele şi pe alegătorii lor.

Dar să le refuzi unor partide să-şi exercite dreptul parlamentar de a cenzura guvernul este infinit mai grav şi prejudiciază fundamentele funcţionării democraţiei.

Domnul Cîţu are o istorie de descurajare a separării puterilor în stat. Deja a subordonat acţiunea guvernamentală voinţei preşedintelui. Următorul pas pare că se doreşte a fi limitarea prerogativelor parlamentului.

Într-o perioadă de înflorire a teoriilor conspiraţioniste, orice manifestare de autoritaritarism va acutiza suspiciunile multor alegători prezumtivi ai AUR că există intenţii ascunse împotriva partidului lor. Poate că domnul Câţu şi echipa lui din PNL nu vor să dea impresia că legitimează AUR. Mai toxic însă, îi strecoară în ascuns hormoni de creştere pentru a justifica eventual necesitatea unei conduceri autoritare.

Caius Chiorean, redactor-șef Transilvania Reporter

Distribuie:

Postaţi un comentariu