O amintire din circul nostru politic

Viorel Cacoveanu, scriitor

Câtă mizerie, câtă minciună şi câtă mârlănie este în viaţa noastră politică, mai exact spus în circul nostru politic de fiecare zi. Îl vedem, îl simţim pe pielea noastră cum se spune, îl dezavuăm, dar rămânem spectatorii lui; unii chiar fideli şi până dincolo de orice limită. Sunt voci care susţin că ne-ar fi urât fără el… Circul a început demult si creşte pe zi ce trece. Iar autorul, părintele lui devotat şi mândru de el este marinarul ajuns preşedinte al ţării: Traian Băsescu. Cât ar fi dat cei mai mulţi, să nu existe acest circ. Dar trebuia mai întâi să nu existe Marinarul politic, circarul nr. l. La sfârşitul lunii trecute s-au împlinit 1o ani de când „s-a scris” o pagină antologică a circului nostru politic. Cititorul îşi aminteşte de ziua când, nespus de ambiţioasa şi frumoasa Elşna Udrea a fost invitată la Emisiunea lui Robert Trcescu loo %. Si cum? În calitate de consilier al preşedintelui marinar. De ce ? Ce calităţi au recomandat-o? Robert Turcescu a fost un alt circar al politicii noastre post-deranjului din decembrie! Ne vom ocupa pe rând de circarii noştri!

Elena Udrea si-a dat drumul atunci şi o vorbit ca la o cafea, vrute şi nevrute. N-a comunicat nimic. Nici nu avea ce! Ea a crezut că la televizor e bine să dai din gură; nu ştia ea că la televizor trebuie să spui ceva, să comunici. În final, pervers, căci ştia bine cu cine are de-a face, Turcescu, creatorul şi distribuitorul de bile albe şi negre invitaţilor săi, i-a întins o cursă. Aşa credea el. Nu avea cui! Cu siguranţă îşi amintesc scena mulţi telespectatori în care… onorata invitată s-a făcut de râsul şi de plânsul lumii. „Si acum – a vorbit cu emfază Turcescu- uji exerciţiu de sinceritate şi profesionalism, pentru care veţi primi o bilă albă sau neagră. Am aici o ştire ajunsă acum câteva minute în redacţie. Ştirea spune aşa: „Preşedintele Norvegiei a declarat că va propune cetăţenilor săi un referendum, la care ei să se pronunţe dacă acceptă ca Norvegia să rămână în Uniunea Europeană după aderarea României şi Bulgariei. Cum comentaţi?” Bila era neagră de mult!! Marea blondă şi mare consilieră si-a dat drumul, deşi nu cunoştea chestiunea, şi a spus că Norvegia ne va sprijini, că va fi de partea noastră. România are bune relaţii cu… Si dă-i şi luptă şi luptă şi dă-i… Spectacolul a fost jenant pentru cel ce era consilier, dar şi pentru preşedintele care l-a ales. Turcescu i-a spus scurt: „Aţi primit o bilă meagră, doamna Udrea. Norvegia nu are preşedinte, ci rege. Apoi Norvegia nu e în UE, deci nu se poate retrage”. Un om cu niţel respect faţă de sine, de telespectatori şi de preşedintele inimii (!) sale s-ar fi retras – fie şi pentru un timp- în tăcere şi uitare. Dar Elena a continuat să fie circar de rând, sa urce, să ajungă chiar candidat la preşedinţie şi, din păcate, clientă la DNA. Deocamdată.

Depanând şirul amintirilor relevante dar jenante vom adăuga încă un fapt. A doua seară, după cea a Elenei, a fost invitată senatorul Corina Creţu. Faimosul Turcescu a acuzat-o (indirect puterea!) pentru graţierea lui Miron Cozma într-o primă fază. Senatorul a răspuns că este un act juridic , că se aplică în ţările Uniunii Europene şi nu numai. Turcescu insistă şi o ameninţă pe Corina (de ce ?) că va protesta! „Bine, dar Cozma n-a omorât pe nimeni!?” La  insistenţele  lui Robert, Corina îi „dă o bilă tare neagră” şi zice: „Domnule Turcescu, maghiarii din Har-Cov au ucis miliţieni români si au batjocorit cadavrele lor. Ucigaşii au fost graţiaţi! Aţi protestat atunci?”. Turcescu a tăcut mut.

Afirmam că Traian Băsescu a fost creatorul circului politie la noi. Făţarnic, alunecos, ascuns, nesincer, Traian a socotit ţara şi neamul ca servitorii lui, a mers la braţ cu Elena Udrea până la capăt. O apără si azi si declară cu mândrie că a fost omul în care a investit cel mai mult în cei zece ani de şef al statului. Nu 1-au interesat ţara, oamenii, prezentul. Viitorul lor, n-a investit în ele, ci doar în Udrea. Vorba aia: cum e turcu şi pistolul…

Am o satisfacţie, tristă ce-i drept, că l-am intuit pe Băsescu de la început. Argument ? În 2011 am publicat un roman satiric despre el intitulat Pilat din Pont! As putea scrie un volum mai dur. La ce bun?

Un mic personaj al circului a fost acel Robert Turcescu, ajuns să conducă o finală electorală a doi candidaţi la preşedinţie. Nu s-a găsit alt profesionist, mai bun, mai curat. Care să ne spună recent că a fost ofiţer-spion acoperit. Ba chiar si-a plâns destinul cu lacrimi la televizor… Şi a dispărut. Păcat că a apărut!

Au trecut 10 ani de la faptele pomenite mai sus. Din păcate circul a rămas. Si prosperă. Au apărut şi cătuşele. Fac şi ele parte din luminoasa noastră democraţie.

Distribuie:

Postaţi un comentariu