La revedere, ia-mă neneee!!!!!

Foto: Dan Bodea

Astăzi, când am văzut primul articol din ziar ce descria următorul ridicol din legile din România, mi-am spus că sigur e o exagerare. După două ore de citit, am înțeles că ridicolul e în România, cu totul…

Prima dată, am făcut autostopul cu fratele meu. Cred că aveam vreo 7 ani și, pe atunci, autostopul ne-a dus de multe ori la bunici. Acum, autostopul mi-a devenit bilet de călătorie, aflat povești și desființat granițe. Dacă nu ridicam mâna, nu îmi mâzgăleam coperțile cărților din geantă cu nume de orașe, nu scriam cu creion dermatograf pe colțuri de hârtii și hârtiuțe, nu (m-)aș fi trăi, scris, bucurat:

Cu autostopul am ajuns, timp de trei luni, săptămânal, la Penitencairul din Aiud. La fel l-am cunoscut și pe Călin, un om care a trăit 9 ani după gratii și libertatea nu-i sună a liber nici , , afară”.

Autostopul m-a purtat până în Piața Taksim și mi-a predat lecția despre solidaritatea internațională.

Autostopul m-a dus în casa lui Jeff, antrenor al unei echipe de oameni fără adăpost din Suedia, unde am aflat despre echipa de fotbal de stradă din Timișoara, echipă ce joacă și câștigă pe terenuri de fotbal internaționale.

Cu pancarta în mână am ajuns la târgul de vechituri din Negreni.

Pentru că știam că pot ajunge acasă și fără bilet, am pierdut trenul spre București și am rămas în Sofia, unde am trăit o noapte alături de studenții care au ocupat Universitatea St. Kliment Ohridski.

Am făcut autostopul pe trei continente, uneori în limbi neînțelese, dar am ieșit mereu din mașină cu un nou prieten, o nouă poveste și (re)confirmarea că viața e mi-nu-na-tă! Am învățat că bucuria călătoriei nu stă într-un bilet și nicio lege nu va schimba asta!

Text: Andrada Lăutaru

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. Pavel says:

    Da cu autostopul se poate ajunge oriunde numai sa stopezi oameni seriosi. Eu am calatorit cu autostopul camioane de la Oradea pina in Slovacia si Čehia si inapoi. Erau soferi slovaci si čehi dar si din moldova si romania. Prin romania am stopat foarte putin findca aici se plateste autostopul. La revedere si calatorie cu autostopul fericita in anul 2014. Acum nu mai calatoresc cu autostopul findca am masina mea si familie.

Postaţi un comentariu