Ce stă în spatele luptei pentru Cotroceni

De ce candidează atâția la prezidențiale? De ce ambițioșii fărâmițează Dreapta? De ce Meleșcanu și de ce Elena Udrea, Tăriceanu, Macovei? Mulți au crezut că este haos, că orgoliile personale îi împiedică să se alinieze în spatele unui singur candidat și că așa faultează ei meciul. Analiștii, fanii dreptei sunt furioși, frustrați, confuzi, scârbiți. O competiție mai fără sens pare că nu s-a mai văzut! Există speculații privind blatul, înțelegerea pe sub masă, manevrele de culise.
Dar lucrurile par să fie mult mai simple. Alegerile pentru prezidențiale sunt doar un pretext pentru ca fiecare dintre candidați să creeze altceva. Acum, în această campanie, se nasc noi partide, se reașează Dreapta și chiar Stânga. Fiecare candidat are un plan ascuns sau mai puțin ascuns în acest sens. Credeam că firimiturile acestea se vor risipi și vor cădea sub masa verde, dar, nu – jucătorii le strâng cu grijă și le cuantifică politic. Alegerile pentru prezidențiale sunt o scenă pe care ei pot să se exprime, fac tumbe, ies în față, merg și vorbesc prin orașe și sate, primesc bani pentru asta, e o ocazie unică, de neratat. Acum pot strânge în jurul lor fanii, turma lor, tribul. Acum se pot despărți apele.În primul tur al alegerilor, recunosc și ei, electoratul votează cum îi dictează inima, iar ei vor să vadă pe ce se bazează, pe câte inimi pot conta în viitor. De aceea nici nu au vreun interes să se arate solidari sau apropiați. Elena Udrea îl atacă pe Johannis, Macovei la fel, Tăriceanu dă și el. Fiecare pare pe cont propriu, dar așa și sunt în acest moment.

Nu-i interesează președinția acum, turul întâi este o bătălie nu între triburi ci pentru triburi. Acum se creează armatele, s-au aliniat pe câmp centurioni și amazoane și vor să vadă câți soldați trec în spatele lor.

Elena Udrea o fi ea ambițioasă, avidă de putere și celebritate, dar nu e de capul ei în povestea asta. Traian Băsescu nu avea o ocazie mai bună să-și întărescă partidul decât aceasta. Unii cred că este folosită de PSD, dar ea este folosită de Traian Băsescu pentru a-și crea baza electorală a propriului partid, la care se întoarce după Cotroceni. Elena Udrea este câinele trimis să strângă turma, cel mai bun pentru acest rol. Bună de gură, cum nu este altcineva, plină de viață – să recunoaștem – și, singura predispusă și dispusă să se identifice cu Traian Băsescu. Condiție obligatorie pentru partidul lui! Când i-l va preda, nu vor pleca unii sau alții, așa cum s-ar fi întâmplat dacă PMP ar fi fost reprezentat în alegeri și identificat de electorat cu un Baconschi sau Funeriu.

În schimb, intelectualii supărați, care nu și-au mai găsit loc în PDL și nici în PMP, au decis să o trimită pe Monica Macovei, colega și prietena lor, la înaintare, să aibă ea rolul Elenei Udrea pentru un viitor partid al lor. Monica Macovei a recunoscut la Cluj că echipa pune presiune pe ea să facă un partid care să ducă mai departe programul. Cu 5% cât scoate în turul unu la prezidențiale are baza pentru un partid parlamentar. La fel și Tăriceanu, care nu-și mai găsea loc în PNL, nici alături de Antonescu nici cu Iohannis. Meleșcanu poate că are și el rolul de a-i opri pe unii liberali, care nu-l agreează pe Iohannis, să plece la Tăriceanu. El îi deturnează și îi recuperează pentru PNL. Dacă Drepta este la cules de fani în toamna asta, Stânga nu stă nici ea pe loc. PSD n-ar vrea să piardă din bazinul lui niciun strop, chiar dacă DNA sapă adânc la baza barajului. Iar Ponta, prin campania lui, reface ce DNA desface. El are rolul de a recupera pierderile.

Asta pare că se întâmplă acum, o reașezare a partidelor, regruparea și recuperarea electoratului fiecăruia. Iar asta se face pentru 2016.

Distribuie:

Nu există Comentarii

Postaţi un comentariu