Uzina Romplumb Baia Mare, scoasă la vânzare

Uzina Romplumb Baia Mare a avut peste 500 de angajaţi care au fost disponibilizaţi în urmă cu un an / Sursa foto: bizwiz.ro

Administratorul judiciar al Uzinei Romplumb Baia Mare, aflată în conservare, a început căutarea unor investitori care ar putea prelua întreaga platformă industrială, ofertele fiind aşteptate până pe 12 noiembrie.

Directorul Uzinei Romplumb Baia Mare, ing. Vasile Uţă, a declarat vineri pentru AGERPRES că administratorul judiciar, Casa de Insolvenţă Transilvania, mizează pe interesul unor investitori străini.

‘Uzina se află în conservare, iar administratorul judiciar consideră că ar putea exista interes din partea unor firme străine care activează în România. Ofertele sunt aşteptate până pe 12 noiembrie, firmele interesate pot avansa un plan de investiţii ori achiziţiona întreaga platformă industrială aptă să proceseze minereuri neferoase sau alt gen de activităţi. Cert e că se caută toate variantele optime care să evite falimentul’, a spus Vasile Uţă.

El a precizat că în urma discuţiilor purtate de administratorul judiciar cu reprezentanţii Ministerului Economiei, Uzina Romplumb ar putea reintra în circuitul economic dacă industria minieră din România s-ar relansa.

Potrivit informaţiilor din oferta publică, Romplumb este deţinut în proporţie de 51% de Fondul Proprietatea, uzina are o capacitate de producţie de circa 12.000 de tone de plumb pe an şi funcţionează pe un teren de 14, 5 hectare. Anterior deschiderii procedurii insolvenţei, producătorul din Baia Mare şi-a oprit activitatea, în prezent aflându-se în conservare.

Uzina, aflată la poalele Munţilor Gutâi din cartierul Firiza a municipiului Baia Mare, a fost obligată de legislaţia de mediu să-şi închidă activităţile de procesare a minereurilor neferoase după ce s-a constat că nu se încadra în normele de poluare admise.

Ing. Vasile Uţă a afirmat că în cazul reluării activităţilor tehnologice noul proprietar va fi obligat să facă investiţii în tehnologii nepoluante, costuri ce ar putea ajunge la 4, 5 milioane de euro.

Uzina Romplumb Baia Mare a avut peste 500 de angajaţi care au fost disponibilizaţi în urmă cu un an. Uzina producea mata plumboasă şi alte materiale destinate industriei auto, electronicii şi producătorilor de armament.

Romplumb a funcţionat mai bine de 50 de ani ca un întreg ciclu industrial care a cuplat activitatea companiei minier Remin Baia Mare şi a combinatului metalurgic Cuprom.

Distribuie:

Postaţi un comentariu