Un ultim vizitator cu lacrimi în ochi. Baloo, Boby şi o lupoaică au plecat la Zărneşti

Urşii vor ajunge la Rezervaţia Liberty din Zărneşti

Vineri, 11 octombrie, trei dintre animalele de la Grădina Zoologică din Baia Mare au fost luate de îngrijitori de la Rezervaţia de Urşi Liberty din Zărneşti, Braşov pentru a fi mutate.

 „Este vorba despre doi urşi, unul în vârstă de 10 ani, altul de 22 ani, şi o lupoaică în vârstă de 10 ani. Toţi trei vor ajunge la Braşov peste şapte ore, la Rezervaţia de Urşi Liberty din Zărneşti. Lupii au un ţarc special, iar urşii vor fi duşi într-un ţarc de 10 hectare, probabil cel mai mare ţarc de urşi din lume. Asta după ce vor trece printr-o perioadă de adaptare, printr-un training area. Atât urşii cât şi lopoaica vor fi castraţi, pentru a elimina nişte probleme de sănătate. Toate animalele au fost primite în condiţii foarte bune, arată bine, sunt foarte voioase şi vor avea parte de o viaţă foarte frumoasă”, a precizat Liviu Cioineag, managerul Rezervaţiei de Urşi de la Zărneşti.

Au plecat „fără scandal”

Cu toate că şi-au şi-au luat toate precauţiile necesare, angajaţilor de la Grădina Zoologică le-a fost uşor să încarce animalele în cuşti.

„Nu am avut probleme la încărcare, pentru că animalele aveau o relaţie mai strânsă cu îngrijitorii. Pentru că ştiam că unul dintre urşi era mai lacom şi flămând, am adaptat o strategie. Am pus ursuleţul care era mai timid în cuşca de transport, iar apoi l-am atras cu mâncare şi pe cel mai lacom. Exista posibilitatea să mai luăm un porc mistreţ, numai că el a fost cedat deja unei persoane private”, a mai adăugat Liviu Cioineag.

Un ultim vizitator

În timp ce animalele erau încărcate în maşini, la porţile gărdinii zoologice a ajuns un ultim vizitator, un băieţel de cinci ani, din Lăpuş, o localitate maramureşeană situată la aproximativ 60 de kilometri de Baia Mare.

„Am venit cu Sorinel să vadă şi el animalele, pentru că nu le-a văzut niciodată, dar nu a avut noroc”, a spus Vasile Pop, tatăl micuţului.

Pentru că Parcul Zoo din Baia Mare este închis pentru vizitatori încă din data de 20 august, beieţelul nu a avut noroc să vadă niciunul dintre animale. Dezamăgit, acesta nu a vrut să scoată nicio vorbă, însă lacrimile din ochi lui vorbeau mai mult decât o mie de cuvinte.

Dezamăgit că nu a putut să vadă animalele

Dezamăgit că nu a putut să vadă animalele

[stextbox id=”custom” caption=”Grădina Zoo, închisă la finele luni august”]Grădina Zoologică din Baia Mare a mai fost închisă timp de câteva luni în anul 2008, dar a fost redeschisă, odată cu instalarea în funcţie a actualului primar. În ultimii şase ani, animalele au fost mai mult chinuite, în ciuda afecţiunii cu care au fost îngrijite de angajaţi. Condiţiile în care au fost ţinute animalele în ultima perioadă a dus şi la decizia municipalității de a închide Grădina Zoologică. Municipalitatea a făcut adrese cu lista animalelor către toate parcurile zoologice autorizate din ţară, prin care li se cerea să accepte animalele. „Pentru a putea să le găsim mai repede şi mai uşor un adăpost, a fost aprobată o Hotărâre de Consiliu Local prin care animalelor li s-a dat valoarea zero, adică nu se pretind bani pentru ele”, a precizat Adin Miclăuş, şef sector Grădina Zoo din cadrul Serviciului Public Ambient Urban din cadrul Primăriei Municipiului Baia Mare. Animalele care nu vor fi adoptate vor fi scoase la licitaţie după ce în prealabil vor fi evaluate de o comisie de specialitate.[/stextbox]

Distribuie:

Postaţi un comentariu