Tot mai mulţi bolnavi de inimă, cancer şi diabet în Maramureş

Principalele boli care au trend ascendent în Maramureş sunt cele cardiovasculare, diabetul şi cancerul

Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Maramureş, numărul bolnavilor de boli cardiovasculare, diabet şi cancer creşte în fiecare zi. „Principalele boli care au trend ascendent în Maramureş sunt cele cardiovasculare, diabetul şi cancerul. Dacă vorbim despre femei sunt cancerul de sân şi cel de col uterin, iar dacă vorbim despre bărbaţi, atunci este cancerul colorectal”, a precizat Rareş Pop, directorul DSP Maramureş.

Pe lângă această boală cruntă, cancerul, care se localizează în aproape toate organele, apar boli asociate precum cele hipertensive, cardiopatia ischemică şi diabetul zaharat. Astfel, pe primul trimestru al acestui an, în evidenţele Spitalului Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin opriş” Baia Mare, s-au înregistrat 411 cazuri noi de cancer, indicele la suta de mii de locuitori fiind de 80, 64. Pe primul loc rămâne, ca în fiecare an, cancerul bronho-pulmonar (42 cazuri noi), urmat de cancerul de prostată la bărbaţi (37 cazuri noi), apoi cancerul de col uterin şi de sîn la femei (fiecare cu cîte 33 cazuri noi) şi cancerul de piele (25 cazuri).

Numărul total de bolnavi cu cancer din Maramureş, rămaşi în evidenţă, este 10.662, mai mult cu 364 cazuri decât anul trecut în aceeaşi perioadă. În cazul bolilor hipertensive, numărul pacienţilor a crescut, în prima jumătate a acestui an, la 47.693 cazuri, mai mult cu 1.186 cazuri decât anul trecut, în aceeaşi perioadă. Cardiopatia ischemică a ajuns la numărul „record” de 25.010 bolnavi, bolile cerebro-vasculare cu 8.268 cazuri noi, bolile pulmonare cronice obstructive, cu 8.846 cazuri şi nefropatiile cronice cu 1.058 cazuri, toate în creştere. Alte boli care sunt în creştere: diabetul zaharat (16.110 cazuri), tulburările mintale (7.937 cazuri), epilepsia (2.980 cazuri).

Medicii pun creşterea alarmantă a numărului de bolnavi pe seama alimentaţiei defectuase, a supraponderabilităţii şi a stresului foarte mare. Mai mult, aceştia spun că bolnavii ar trebui să se prezinte la medic la primele semne de boală.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu