Simulare de cutremur în Maramureş

Simularea a avut rol de exerciţiu

Un exerciţiu tactic de cooperare cu forţe şi miljoace în teren, având tema „Activitatea CJSU pe linia realizării managementului unor situaţii de urgenţă produse de un seism în zona de competenţă”, a avut loc marţi, 12 noiembrie,   la Colegiul  Tehnic de Transporturi Auto din Baia Sprie.

Scenariul exerciţiului a fost următorul: în urma  unei avarii apărute la  instalaţia  de încăzire, în jurul orei 12, au fost  efectuate lucrări de sudură  cu oxigen şi acetilenă. La ora 12.55 a avut  loc un cutremur de magnitudinea de 5, 5 pe scara Richter. În urma cutremurului  izbucnesc două incendii, unul la parter  unde se efectua lucrarea şi la etajul II în laboratorul de chimie, datorat substanţelor inflamabile şi a gazului metan din butelie, cu care se desfaşurau experimente cu foc deschis în cadrul orei de chimie.

S-a dat alarma de cutremur şi s-a  trecut la  evacuarea elevilor din şcoală sub supravegherea directă a cadrelor didactice. În acelaşi timp  s-a anunţat prin 112 despre faptul că a avut loc un cutremur în urma căruia au izbucnit două focare de incendiu şi au fost înregistrate victime. La ora 13.20 s-a activat Planul Roşu  de intervenţie  al judeţului  Maramureş.

Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de urgenţă „Gheorghe Pop de Băseşti”  al judeţului Maramureş a intervenit cu  autospecialele din dotare pentru stingerea incendiilor, o autoscară, o autospecială punct comandă mobilă, punctul medical avansat, un echipaj de terapie intensivă mobilă şi un echipaj  de prim ajutor. Serviciul de Ajutor Maltez în România  sucursala Baia Mare  a intervenit conform Planului Roşu de intervenţie cu o ambulanţă tip B2 şi ambulanţă de transport victime multiple – 4 tărgi. Serviciul Judeţean de Ambulanţă Maramureş a intervenit cu o autospecială, Jandarmeria  a ajutat la evacuarea  zonei şi păstrarea ordinii publice. De asemenea, poliţiştii locali au blocat Aleea Minerilor în apropierea şcolii, pentru  a înlesni desfăşurarea activităţii pompierilor şi a cadrelor medicale.

În scenariul exerciţiului tactic au fost cuprinse mai multe victime, care au suferit diverse traume. Un aspect important urmărit a fost acela al evacuării în cel mai scurt timp al clădirii. Concluzia  acestui exerciţiu tehnic desfăşurat la Colegiul din Baia Sprie este aceea că toţi participanţii au acţionat conform procedurilor,   fiind pregătiti în  caz de situaţii de urgenţă reale.

Exerciţiul tactic a fost organizat de  către  Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Gheorghe Pop de Băseşti” Maramureş în colaborare cu Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Maramureş, cu participarea Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Maramures, Serviciului  Judeţean  de Ambulanţă, Serviciul de ajutor Maltez în România sucursala Baia Mare şi Poliţia Locală.

Distribuie:

Postaţi un comentariu