Primăria a închis hala de lactate din piața Izvoarele. Cum se ceartă primarul Cherecheș cu proprietarul – VIDEO

Echipa de control a descoperit lactate care se comercializau în condiţii impropii, la o temperatură exterioară ridicată

Valul de toxiinfecţii care a lovit județul Maramureș în ultimele zile, cauzat de alimente cumpărate din pieţele oraşului Baia Mare, a determinat municipalitatea să ia măsuri urgente. Prima dintre ele a fost o razie făcută de primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş, împreună cu inspectorii Comisariatului pentru Protecţia Consumatorilor, Direcţiei de Sănătate Publică, Direcţiei Sanitar-Veterinare şi Poliţiei locale.Aceştia au deschins în dimineaţa zilei de marţi, 30 iulie în Piaţa „Izvoarele”, cea mai mare din municipiu, unde au verificat modul de comercializare al produselor lactate.

 

Temperatură de saună în hală
Autorităţile care au efectuat controlul au descoperit numeroase nereguli la modul de păstrare şi comercializare a produselor din lapte. Acestea erau expuse şi comercializate la temeraturi mult peste optim, respectiv 28 – 30 de grade.

„Niciunul dintre producătorii agricoli care desfăceau produsele direct pe masă nu aveau vitrine frigorifice, spaţii adecvate păstrării produselor, expunere adecvată sau condiţii igienico-sanitare specifice”, a precizat Vasile Pop, director adjunct al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.

Inspectorii sanitari au precizat că, la asemenea temperaturi, produsele lactate şi derivatele dezvoltă prin fermentare bacterii care au un efect nociv asupra organismului uman. De altfel, încă din cursul zilei de luni, de când au fost începute controalele, din pieţele din oraş au fost indisponibilizate 130 de kilograme de produse lactate care nu aveau certificat de provenienţă.

 

[nggallery id=38]

 

 

Producătorii se plâng, proprietarii ridică din umeri
Incursiunea primarului Cătălin Cherecheş în pieţele din municipiu s-a lăsat cu circ. În timp ce comercianţii dar şi o parte dintre clienţi s-au plâns edilului că proprietarul pieţei nu le asigură condiţii civilizate pentru a-şi expune şi vinde marfa, proprietarul pieţei susţine sus şi tare că a oferit toate condiţiile. Întregul dialog s-a purtat pe un ton foarte ridicat, indignarea edilului fiind îndreptăţită.

„Nu vin clienţii aici în hală că zic că pute. Ieşim noi cu laptele şi brânza pe afară să le vindem”, a precizat una dintre comerciante. „Nu cumpăr că smântâna este acră şi brânza miroase”, a adăugat una dintre cliente. Mai mult, niciuna dintre femeile care a fost găsită marţi dimineaţa că vinde produse lactate în piaţă nu avea un contract încheiat cu administraţia pieţei. „Ce aţi primit în afară de masă? V-a dat frigider, aţi semnat un contract de închiriere?”, a întrebat primarul Municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş. La aceste acuze, proprietarul pieţei, Constantin Mureşan a precizat că face o derogare la chirie, iar din diferenţă, comercianţii şi-au achiziţionat vitrine frigorifice.

 

Alte două pieţe au fost închise
Tot marţi, echipa mixtă de control a mai interzis comercializarea de produse lactate în alte două pieţe din municipiul Baia Mare din cauza condiţiilor necorespunzătoare. În acest moment, în Municipiul Baia Mare, singura piaţă care este dotată cu vitrine frigorifice este piaţa “Gheorghe Bilaşcu”, renovată recent pe spesele Primăriei. Primarul a mai adăugat că hala de lactate din Piaţa Izvoarele şi alte două pieţe se vor redeschide când proprietarii vor oferi condiţii sigure de desfacere a produselor lactate.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu