„Saramură” pe drumurile judeţene la iarnă

Pe drumurile din Maramureş vor fi împrăştiate mii de tone de nisip şi sare

Autorităţile din Maramureş se pregătesc deja pentru iarna grea care se anunţă. Astfel, la şedinţa de Consiliu Judeţean de luni, 30 septembrie, cei 31 de consilieri prezenţi la şedinţă au aprobat programul operativ de măsuri privind asigurarea condiţiilor de circulaţie pe reţeaua de drumuri judeţene. Potrivit caietului de sarcini, pentru cei 636.853 de kilometri de drum judeţean din Maramureş, directorul general al Societăţii „Drumuri şi Poduri”, societate care se află în subordinea Consiliului Judeţean şi care va asigura deszăpezirea, a propus achiziţionarea de 9.675 de metri cubi de nisip şi 7.500 de tone de sare.

Un calcul simplu arată că fiecare kilometru de drum judeţean va fi „presărat” cu aproape 85 de tone de sare şi peste 66 de metri cubi de nisip. Pentru nisip Consiliul Judeţean Maramureş va scoate din vistierie 690.795 de lei iar pentru sare 2.954.975 de lei. În cazul nisipului se mai adaugă bani pentru fiecare tonă distribuită: câte 14, 62 de lei în cazul în care răspândirea se face mecanizat sau 34, 93 de lei în cazul în care aceasta se face manual. Iar asta nu este tot. Fiecare oră petrecută pe drum de autobasculanta cu lamă şi răspânditor va fi taxată cu 264, 40 lei, taxă la care se adaugă şi încărcarea acesteia de un utilaj special.

Consilierii cer economii

Consilierii PDL s-au declarat nemulţumiţi de cantităţile foarte mari de material antiderapant care va fi achiziţionat şi cer o reducere a sumelor dar şi a cantităţilor.

„Sunt peste 1.200 de tiruri cu material antiderapant în necesarul din această iarnă. Nu am putea face economie. Fizic acestea nu ajung pe drumurile din judeţ dar noi le plătim. Putem să reducem din cantităţi şi cu sumele economisite să facem lucrări la drumuri”, a declarat Florian Gui, consilier judeţean PDL.

Preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş s-a declarat de acord cu această măsură şi a precizat că va reanaliza oferta.

Distribuie:

Postaţi un comentariu