Primării discriminate de Consiliul Judeţean Maramureş

Împărţirea banilor de Consiliul Judeţean în Maramureş iscă vii dispute între primării. De vină pentru acestea este conducerea forului judeţean care a distribuit sumele care provin din TVA şi cota defalcată din impozitul pe venit, „după ureche”, fără să ţină cont de necesităţile reale ale comunităţilor. Astfel, primăriile din judeţ au beneficiat de trei alocări bugetare, prima pe 29 aprilie, de unde mulţi primari au plecat cu „buza umflată” pentru că nu au primit niciun leu. A doua, pe data de 24 iulie, iar cea mai recentă pe data de 28 august. În Maramureş sunt 76 de unităţi administrativ teritoriale, din care 13 sunt oraşe. Acestora le-a fost împărţită suma de 10.511.000 lei. Dacă s-ar fi făcut o alocare egală, fiecare ar fi trebuit să primească în medie câte 138.302 lei. Astfel, au primit câte 50.000 de lei primăriile Borşa, Săliştea de Sus, Câmpulung la Tisa, Cicârlău, Coltău, Cupşeni, Deseşti, Gârdani, Groşii Ţibleşului şi Rozavlea.

Bani de „benzină”

„Fiecare primărie va primi câte ceva. Pornim de la o sumă minimă şi fiecare va primi câte ceva”, preciza Gabriel Zetea, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Maramureş încă din luna martie, şi aşa a fost. S-a pornit de la suma de 50.000 de lei. După cele trei alocări, 10 primării din judeţ s-au ales cu câte 50.000 de lei, bani care nu le ajung nici măcar pentru a achita salariile aferente unei luni pentru angajaţi. „Vă daţi seama ce înseamnă 50.000 de lei la o primărie care are peste 5.000 de locuitori. Nici măcar de salarii în primărie pentru o lună nu ne ajung. Nu e cinstit, şi pot să vă spun că nu am fost chemat niciodată la Consiliul Judeţean să ne dea ceva de mai bine de un an. De la campania electorală nu au mai fost cei de la judeţ pe la noi prin oraş. Sunt la al treilea mandat de primar şi ştiam că aşa se va întâmpla”, a declarat Ştefan Iuga, primarul oraşului Săliştea de Sus. La fel a primit şi Borşa, oraş care numără aproape 30.000 de locuitori. „Cu banii pe care i-am primit, plătim benzina să ducem actele la Trezoreria Vişeu pentru că la Borşa s-a desfiinţat. Mergem cu acetele în fiecare zi de două ori. Este bătaie de joc”, a precizat Sorin Timiş, viceprimarul oraşului Borşa.

Acuzaţii de discriminare

Primarii care s-au ales cu 50.000 de lei s-au resemnat chiar dacă au trecut nouă luni deja de la începutul anului şi sperau că se va schimba ceva. În schimb, PDL, formaţiunea politică ce are 9 din cei 10 primari aleşi în localităţile care au primit cei mai puţini bani spun că este vorba de discriminare şi „împărţeală” politică. „9 din cele 10 primării sunt cu primari PDL. De ce au primit aşa de puţini bani? Acolo nu sunt tot maramureşeni? Ei nu au dreptul, pentru că şi ei au votat la alegerile din iunie 2012 şi au votat pentru actuala conducere a Consiliului Judeţean”, a declarat Mircea Man, preşedintele PDL Maramureş. „Ce să le spun eu locuitorilor care mă întreabă de ce nu avem bani să continuăm proiectele demarate?”, întreabă retoric Vasile Zete, primarul localităţii Cicârlău.

Bani cu „dedicaţie”

Cu toate că banii au fost destul de puţini şi împărţeala s-a făcut „echitabil”, după cujm susţine conducerea Consiliului Judeţean maramureş, listele cu alocările bugetare arată altceva. Printre primăriile din judeţ care au primit cele mai generoase sume se numără Vişeu de Sus, unde au „plecat” 825.000 de lei, urmată de primăria Dumbrăviţa, unde au fost alocaţi 700.000 de lei. „Întâmplător”, la Dumbrăviţa, primar este Felician Ciceu, fratele preşedintelui Consiliului Judeţean Maramureş, Zamfir Ciceu. Localitatea Fărcaşa a primit 650.000 de lei, dar, banii sunt parţial justificaţi deoarece primarul comunei a solicitat ajutor finanicar în schimbul cedării locului pe care va fi construit Depozitul Ecologic de Deşeuri.

Distribuie:

Postaţi un comentariu