Pregătirile pentru „Crăciun în Maramureş”, pe ultima sută de metri

Sărbători de iarnă autentice în Maramureș

Muzeul Satului din Baia Mare va găzdui, pe 21 decembrie, sărbătoarea Crăciun în Maramureş, aflată la a cincea ediţie. Organizatorii (Consiliul Judeţean Maramureş, Muzeul de Etnografie şi Artă Populară Baia Mare, MaramureşInfoTurism, Centrul Creaţiei Populare Maramureş, primării din judeţ) îşi doresc să le ofere băimărenilor şi oaspeţilor acestora decorurile şi personajele unor sărbători de iarnă autentice, ferite de comercialul cotidian.

„Întocmai ca şi în ani trecuţi, uliţele şi gospodăriile Muzeului Satului vor fi animate de alaiuri de colindători, gospodari care pregătesc bunătăţi în ceaune şi meşteri cu produse tradiţionale de Crăciun. Ţinând cont că evenimentul se petrece la o zi după Ignat, piesa de rezistenţă va fi “pomana porcului”, mai bine zis a porcilor, căci vor fi mai mulţi “sacrificaţi” în cadrul tradiţionalului ritual. Se spune că atunci când se taie porcul, e bine să se dea pomană o strachină plină de făină, aşa că nu va lipsi nici mămăliga. Vinul fiert, bucatele şi colindele nu îi vor lăsa pe invitaţi să simtă frigul de afară”, a precizat Dana Gagniuc, purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Maramureş.

Grupuri de copii îmbrăcaţi în straie tradiţionale colindă pe la casele muzeului şi sunt răsplătiţi cu mere, nuci şi colaci.

De la Ignat (20 decembrie) până la Bobotează (6ianuarie), în Maramureş au loc un noian de obiceiuri de iarnă iar evenimentul de la Muzeul Satului marchează începutul acestora. În Baia Mare, seria de venimente va debut ape data de 14 decembrie când, un grup de colindători va prezenta la Muzeul de Etnografie şi Artă Populară din Baia Mare „Viflaimul”. Pe parcursul săptămâni 14 – 21 decembrie vor mai avea loc şi alte evenimente care nu sunt încă „bătute în cuie”.

„Suntem deja în faza de lansare a invitaţiilor către primările din judeţ, dar şi către ansamblurile populare. Cu siguranţă, vom avea un eveniment de excepţie”, a concluzionat Dana Gagniuc.

[nggallery id=293]

Distribuie:

Postaţi un comentariu