Prefectul Anton Rohian: Numai educaţia copiilor romi poate schimba viaţa comunităţii

La recensământul efectuat în 2012 s-a înregistrat o creştere numărului persoanelor de etnie romă / Sursa foto: evz.ro

Prefectul judeţului Maramureş, Anton Rohian, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, că singura modalitate de integrare a romilor o reprezintă educaţia, el vizitând mai multe comunităţi ale acestei minorităţi din zona rurală.

‘M-am convins azi, vizitând mai multe comunităţi rurale în care trăiesc cetăţeni de etnie romă, că singura posibilitate de schimbare a vieţii, a nivelului de trai şi a unui alt mod de a privi lucrurile o reprezintă educaţia. Oricâte variante am oferi acestor comunităţi, educaţia e singura posibilitate de a schimba ceva în bine pentru aceşti oameni’, a afirmat prefectul Anton Rohian.

El a vizitat şcolile în care învaţă elevii romi din localităţile Coltău, Ponorâta şi cartierul Calea Mireşului din oraşul Şomcuta Mare.

Prefectul judeţului Maramureş consideră că elevii din clasele primare, dar şi copiii aflaţi în clasele ‘0’ pot beneficia şi acumula o educaţie corespunzătoare, educaţie care să le fie de ajutor în drumul lor spre maturitate.

‘Administraţiile locale derulează diverse proiecte în sprijinul acestor comunităţi, însă pe lângă aceste proiecte cu grad diferit de impact, doar educaţia poate schimba radical viaţa unei noi generaţii de romi’, a mai spus prefectul.

La recensământul efectuat în 2012 s-a înregistrat o creştere numărului persoanelor de această etnie, de la 8.913 la 12.211. Raportat la întreaga populaţie a judeţului, ponderea acestei etnii a crescut de la 1, 75% la 2, 55%. Oficialii Direcţiei Judeţene de Statistică consideră că datele recensământului nu reflectă în totalitate realitatea, numărul romilor putând fi chiar şi de trei ori mai mare, multe persoane refuzând să se declare ca făcând parte din această etnie.

Romii din municipiul Baia-Mare au făcut în ultimii ani subiectul unor dispute şi relatări jurnalistice care au depăşit chiar şi graniţele ţării, în cazul zidului construit de primarul Cătălin Cherecheş în apropierea imobilelor din strada Horea, locuite preponderent de membrii ai acestei etnii, precum şi al mutării la ordinul edilului, a romilor din zona marginală Craca în spaţiile fostei uzine chimice Cuprom.

Distribuie:

Postaţi un comentariu