Podul peste Someş de la Ulmeni, luat în calcul pentru finanţare

Obiectivul este situat în oraşul Ulmeni, în punctul e intersecţie a drumului judeţean 182B cu râul Someş

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a lansat semnale că  există posibilitatea relocării unor fonduri dinspre Programul Operaţional Sectorial către Programul Operaţional Regional 2007-2013. Prin urmare, MDRAP a remis spre Consiliul Judeţean Maramureş o adresă în care se precizează: „Având în vedere evaluarea riscurilor în implementarea programelor operaţionale şi adoptarea de măsuri alternative pentru a evita dezangajarea automată a fondurilor structurale, atât la finalul anului 2013, cât şi la finalul actualei perioade de programare, se analizează posibilitatea relocării de fonduri către Programul Operaţional Regional 2007-2013 de la Programul Operaţional Sectorial Transport 2007-2013 şi Programul Operaţional Sectorial Mediu 2007-2013.”

Fondurile utilizate pentru finalizarea proiectelor începute

Propunerea de relocare de fonduri a luat în calcul faptul că Programul Operaţional Regional 2007-2013 a înregistrat până în prezent, pe de-o parte o rată superioară de contractare şi, pe de altă parte, cea mai ridicată rată a absorbţiei, respectiv 40%. Fondurile suplimentare ce vor fi alocate prin POR vor fi utilizate fie pentru finanţarea proiectelor din listele de rezervă POR, fie pentru finalizarea proiectelor finanţate în cadrul altor programe naţionale.

Totodată, în adresă se solicită informaţii privind proiectele aflate în implementare, care au ca beneficiari autorităţile locale, care se referă la reabilitarea de drumuri judeţene şi drumuri locale din zona urbană, precum şi la reabilitarea şi modernizarea unităţilor de învăţământ. „Am identificat acele programe naţionale în care Maramureşul a depus documentaţii mature şi care nu au mai fost finanţate, pentru a fi retrase de la ministerul de resort, ca apoi să fie înaintate spre Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest, în vedere introducerii lor la finanţare”, afirmă  preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Zamfir Ciceu.

Prin urmare, marţi, 15 octombrie, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Gabriel Zetea s-a aflat la Bucureşti, unde a fost trimis la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, pentru a solicita restituirea documentaţiilor depuse pentru Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii din judeţul Maramureş, în anul 2011 aprobat prin OUG nr. 105 din 22 noiembrie 2010, în vederea redepunerii lor pe Programul Operaţional Regional. Unul din proiectele luat în calcul pentru a fi depus re-depus pe POR este „Podul peste Someş în punctul de trecere cu Bacul de la Ulmeni în aval de podul de cale ferată – judeţul Maramureş”, obiectiv situat în oraşul Ulmeni, în punctul e intersecţie a drumului judeţean 182B cu râul Someş.

Postaţi un comentariu