Ploile au produs pagube de peste 2, 5 milioane de lei

-

Ploile din lunile mai şi iunie care au căzut peste Maramureş au provocat pagube considerabile. Preşedintele Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, Anton Rohian, a precizat că acestea au fost de peste 2, 5 milioane de lei, fiind afectate nouă unităţi localități: Baia Mare, Ulmeni, Şomcuta Mare,  Cicârlău, Ocna Şugatag, Copalnic Mănăştur, Remetea Chioarului, Coaş şi Bistra. Precipitaţiile căzute în aversă au contribuit la formarea de torenţi pe versanţi, care au crescut nivelul şi debitelor unor văi şi pâraie, dar şi cursuri de apă necadastrată.

 Precipitaţii record

Cele mai însemnate cantităţi de precipitaţii s-au înregistrat pe raza localităţilor Cicârlău (63, 5 l/mp); Ulmeni (51, 4 l/mp) şi Cavnic (30 l/mp). Scurgerile de pe versanţi au inundat 10 locuinţe şi 49 de anexe gospodăreşti, din care una a fost distrusă. Inundaţiile au afectat și infrastructura rutieră: 0, 5 km de drum naţional; 0, 72 km de drum judeţean; 49, 5 km de drumuri comunale, 53 km de străzi/uliţe, respectiv 8, 76 km de drumuri forestiere şi 20, 1 km de drumuri de exploataţie.

 5 poduri distruse de ape

Apele au transportat material aluvionar (pâmânt, pietre, nisip, ), dar şi material lemnos care au colmatat 7 poduri, 81 de podeţe şi o punte pietonală. De asemenea, cinci poduri au fost distruse de revărsare apelor, iar 112 fântâni au fost colmatate cu noroi. Creşterea nivelurilor cursurilor de apă au avariat 11, 37 km de apărări de mal. Revărsarea apelor din matcă au contribuit la înecarea a 46 de păsări de curte şi 21 de oi.  Au fost inundate 11, 1 hectare de teren agricol, iar o mare parte din culturi au fost compromise.

Ploile au contribuit la reactivarea unor alunecări de teren care au afectat un drum de exploataţie forestieră în municipiul Baia Mare, cartierul Firiza, pe tronsonul Sunioca-Valea Roşie; respectiv un drum de exploataţie agricolă în comuna Coaş. Intensificările de vânt care temporar au prezentat aspect de vijelie, dar şi precipitaţiile torenţiale au afectat un obiectiv socio-economic în comuna Ulmeni.

 

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu