Pe 22 septembrie la ora 23.44 are loc echinocţiul de toamnă

Pe 22 septembrie, ziua este egală cu noaptea

Duminică, 22 septembrie, la ora 23.44, se produce echinocţiul de toamnă şi este astfel marcat începutul toamnei astronomice. Momentul reprezintă trecerea Soarelui din emisfera nordică a sferei cereşti în cea sudică. Echinocţiul este momentul în care Soarele va răsări şi va apune chiar în punctele cardinale est şi vest, durata zilelor fiind astfel egală, indiferent de latitudine, cu cea a nopţilor.

Singurele excepții le întâlnim în regiunile polare, în zona polului nord începând lunga noapte polară, iar în cea a polului sud Soarele ivindu-se deasupra orizontului, timp de 6 luni, până la momentul echinocţiului de primăvară. În emisfera sudica a Pamântului, data de 22 septembrie marcheaza începutul primăverii.

La latitudinile României, în aceste zile Soarele va culmina la amiază la o înaltime medie de 45°, ceea ce reprezintă jumatatea distantei unghiulare dintre zenit şi orizont. Începând de la aceasta dată, durata zilelor va continua să scadă, iar cea a nopţilor să crească, pâna la data de 21 decembrie, când va avea loc momentul solstiţiului de iarnă.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu