O nouă amânare în procesul Romaltyn vs. Consiliul Local

Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare

Avocaţii care reprezintă Romaltyn Mining în procesul împotriva Consiliului Local Baia Mare se vor prezenta din nou la Tribunalul Maramureş în 9 septembrie când este programat un nou termen. Întrucât Curtea de Apel Cluj nu trimisese dosarul instanţei maramureşene, după ce a respins pe data de 22 august solicitarea de strămutare depusă de Romaltyn, s-a dat o nouă amânare pentru data de 9 septembrie 2013 deoarece nu era finalizată argumentarea sentinţei. Astfel, se tergiversează şi mai mult procesul pe care societatea băimăreană l-a intentat Consiliului Local Baia Mare care a schimbat destinaţia terenului de sub uzina Romaltyn. În hotărârea emisă şi aprobată de consilierii locali băimăreni, terenul respectiv poate fi utilizat exclusiv ca zonă de locuit şi servicii. Consilierii au luat respectiva decizie cu scopul declarat de a impiedica firma Romaltyn să înceapă  activitatea de prelucrare a deşeurilor miniere prin tehnologie pe bază de cianuri.

Aleşii locali l-au mandatat recent pe primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş, să angajeze un apărător care să pledeze în favoarea băimărenilor  în instanţă în procesele cu Romaltyn.

„Nu cred că cei de la Romaltyn vor să pornească un război cu comunitatea din Baia Mare ca să nu folosesc termeni mai duri. Eu sunt pentru revitalizarea REMIN, pentru redeschiderea mineritului dar care să folosească tehnologii adecvate, tehnologii în conformitate cu cerinţele de mediu. Ce fac cei de la Romaltyn însă nu este minerit, ei prelucrează reziduurile miniere, provenite din prelucrarea iniţială a minereurilor. Ei extrag doar profitul şi o fac cu cianuri, or asta ar avea un impact major asupra mediului şi nu se poate face acest lucru în mijlocul oraşului. Nu cred că se face aşa ceva nicăieri în lume”, a declarat pentru Transilvania Reporter primarul Cătălin Cherecheș.

Distribuie:

Postaţi un comentariu