Noile reglementări vamale scot maramureșenii în stradă. Protest la punctul de trecere a frontierei din Sighet

Punctul de trecere a frontierei de la Sighetu Marmaţiei

Aproximativ 80 de persoane protestează de dimineaţă la Sighetu Marmaţiei, în punctul de trecere a frontierei care face legătura cu Ucraina. Protestatarii sunt revoltaţi de noile reglementări vamale care limitează drastic produsele alimentare care pot fi introduse în ţară. Furia celor care s-au adunat la Sighet este îndreptată împotriva şefei Serviciului Vamal şi a Primarului Municipiului Sighetu Marmaţiei, Ovidiu Nemeş.

Potrivit noilor reglementări, doar o dată la 7 zile se pot intoduce mărfuri pentru consumul personal, acest lucru nemulţumindu-i pe protestatari.  În timp ce la Sighet a fost demarată faza pilot, autoritatea vamală  va introduce, începând din 15 noiembrie, măsuri speciale de efectuare a controlului vamal asupra bagajelor personale, la frontiera cu Serbia, Ucraina şi Republica Moldova (frontiera externă a Uniunii Europene), potrivit unui comunicat al Direcţiei Generale a Vămilor (DGV). De altfel, maramureşeni nu sunt la primul protest. Vineri, 1 noiembrie, aproximativ 50 de persoane au declanşat un protest spontan în vama sigheteană, imediat după ce au văzut afişele care anunţau schimbarea legislativă.

Maramureşenii sunt revoltaţi deoarece majoritatea îşi aduc alimente mai ieftine din ţara vecină.

Fază pilot la Sighet

Potrivit unui comunicat de presă remis luni de Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației, începând cu data de 1 noiembrie, la Biroul Vamal Sighet a fost demarată faza pilot de aplicare a ordinului  prin care se restrictionează cantitatea de produse introduse în țara de călători (țigări, băuturi alcoolice, carburant, ulei de floarea soarelui, zahăr rafinat, făină, tărâțe, fructe și legume proaspete).

Astfel,  lucratorii vamali efectuează controale amănunțite asupra bagajelor pasagerilor, fapt pentru care la Punctul de Trecere a Frontierei Sighet se înregistrează creșteri ai timpilor de așteptare la intrarea în țară.

“În acest context, Inspetoratul Teritoarial al Politiei de Frontiera Sighetu Marmatiei a luat măsuri pentru fluidizarea traficului și asigurarea unui control opertiv și civilizat”, mai precizează sursa citată.

 Legislaţie nouă din 15 noiembrie

„Începând cu data de 15 noiembrie 2013, la toate frontierele externe ale comunităţii europene (Serbia, Ucraina şi Republica Moldova), se vor aplica instrucţiuni speciale de efectuare a controlului vamal asupra următoarelor bunuri introduse de către călători, pe teritoriul României, în bagajele personale: produse din tutun, băuturi alcoolice, carburant, flori şi plante de ornament, ulei de floarea soarelui, zahăr rafinat, făină, tărâţe, fructe şi legume proaspete. Aceste instrucţiuni se vor aplica în fază pilot începând cu data de 1 noiembrie 2013 la Biroul vamal Sighet”, precizează comunicatul DGV.

Instrucţiunile au la bază utilizarea unei aplicaţii informatice care permite autorităţii vamale identificarea cazurilor în care anumiţi călători introduc în mod frecvent în România cantităţi semnificative de produse de genul celor menţionate, pe care le declară a fi destinate consumului personal şi pe care apoi le comercializează pe piaţa neagră. În acest sens, călătorii trebuie să declare în scris bunurile conţinute în bagajele personale prin completarea „Declaraţiei de bunuri fără caracter comercial”, pusă la dispoziţie gratuit de birourile vamale.

Distribuie:

Postaţi un comentariu