Mortalitate piscicolă pe râul Lăpuş

Râul Lăpuș / Sursa foto: eurotrips.ro

Autorităţile locale şi cele de mediu au fost sesizate marţi de un membru al Asociaţiei Pescarilor Sportivi ‘Vidra’ Baia Mare că pe râul Lăpuş se înregistrează mortalitate piscicolă, fenomenul fiind generat de turbiditatea apei creată în ultimele ore ca urmare a ploilor abundente atât în zonele de munte, cât şi la şes.

Prefectul judeţului Maramureş, Anton Rohian, a convocat Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, pentru analizarea situaţiei create de calitatea apei înregistrate pe râul Lăpuş. La întrunire au participat Stelian Ivaşcu, inginer şef al SGA Maramureş, Liviu Mureşan, inginer piscicol la ANPA, Călin Crişan, comisar în cadrul Gărzii de Mediu Maramureş, lt.col Ioan Mureşan, şef centru operaţional ISU Maramureş, Ioana Trifoi, directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Maramureş, şi Cristian Bejan, din partea Asociaţiei Pescarilor Sportivi ‘Vidra’ Baia Mare.

În urma deplasării în teren şi a verificării râului Lăpuş, în aval de confluenţa cu râul Săsar, membri comisiei au constatat pe malul stâng, pe o lungime de circa 300 m, o cantitate de aproximativ 4-5 kg de peşte mort, cu predilecţie puiet.

Specialiştii în probleme de mediu au precizat că fenomenul de mortalitate piscicolă a fost generat de asfixierea mecanică a peştilor, cu predilecţie puiet, pe fondul creşterii turbidităţii apei şi scăderii conţinutului de oxigen.

Creşterea turbidităţii apei a fost determinată de contextul hidrometeorologic instalat în judeţ până la data de 24 august (secetă accentuată, debite mici pe râurile Săsar şi Lăpuş – cca.500 l/s la Postul Hidrometric Baia Mare, respectiv cca. 1000 l/s Postul Hidrometric Lăpuşel).

Ploile din perioadă 25-26 august cu valoarea de circa 15 l/mp au condus la mărirea turbidităţii apelor râurilor Săsar şi Lăpuş în amonte de confluenţa acestora ca urmare a antrenării aluviunilor din bazinele de recepţie, antrenarea nămolurilor existente în albia râurilor Săsar şi Lăpuş, rezultate ca urmare a evacuărilor din staţia de epurare, şi a activităţilor economice din anii anteriori, cât şi debuşarea apelor pluviale din reţelele de canalizare ale oraşului Baia Mare în râul Săsar cu antrenare de sedimente.

Pe fondul de secetă existent, o creştere a debitului pe cele două cursuri de apă la o valoare în aval de confluenţă de aproximativ 3, 5 mc/s, cu turbiditatea generată de fenomenele hidro-atmosferice, a fost cauza evenimentului de calitate descoperit.

Prefectul judeţului Maramureş, Anton Rohian, a dispus monitorizarea continuă a Staţiei de epurare a SC Vital SA de către organele de control.

Distribuie:

Postaţi un comentariu