Maramureşul nu a primit finanţare pentru podul de la Ulmeni

Maramureşenii trec Someşul la Ulmeni cu bacul

Maramureşenii nu vor avea pod peste Someş la Ulmeni. Cel care a dat vestea este preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Zamfir Ciceu, care a precizat totuşi că obiectivul ar putea fi finanţat în anii următori.

„În cursul zilei de marţi, 5 noiembrie, s-a primit răspunsul la solicitarea noastră şi din păcate posdul din beton armat peste râul Someş în punctul de trecere cu bacul de la ulmeni nu a fost prins în acest capăt de finanţare pe actualul Program Operaţional Regional (POR). Nu vreau să comentez de ce, au fost aici tot felul de laude că avem o legătură directă având acelaşi minister condus de un reprezentant PSD, vicepreşedintele nostru PSD, s-ar putea să avem mai mare deschidere acolo. Nu s-a întâmplat să fie aşa, cum de altfel mă aşteptam, şi cred eu că varianta de rezervă pe care noi am propus-o în cadrul Consiliului Regional de Dezvoltare a ADR Nord-Vest şi anume ca acest pod să fie inclus în viitorul traseu al drumurilor judeţene care va fi finanţat în perioada 2014 – 2020 să fie inclus acolo. Cred că asta este cea mai realistă modalitate de abordare astăzi a relizării podului peste râul Someş şi avem convocată pentru data de 8 noiembrie, la ora 11.00, la sediul Consiliului Judeţean Cluj, întâlnire de lucru a preşedinţilor de consilii judeţene din regiunea de dezvoltare Nord-Vest, unde cei care ne-am întâlnit ultima dată, sper să avem aceeaşi idee. Sper să nu avem colegi care s-au modificat de la ultima întâlnire avută la Bihor, eu cred că nu, şi traseul va fi cel propus de către noi, în judeţul Maramureş urmând a se realiza cel mai mare număr de kilometri de drum judeţean, respectiv 118, 89 kilometri”, a explicat Ciceu.

 Proiect realizat din relocarea de fonduri

Propunerea de relocare de fonduri a luat în calcul faptul că Programul Operaţional Regional 2007-2013 a înregistrat până în prezent, pe de-o parte o rată superioară de contractare şi, pe de altă parte, cea mai ridicată rată a absorbţiei, respectiv 40%. Fondurile suplimentare ce vor fi alocate prin POR vor fi utilizate fie pentru finanţarea proiectelor din listele de rezervă POR, fie pentru finalizarea proiectelor finanţate în cadrul altor programe naţionale.

Astfel, la jumătatea lunii octombrie, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Gabriel Zetea s-a aflat la Bucureşti, unde a fost trimis la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, pentru a solicita restituirea documentaţiilor depuse pentru Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii din judeţul Maramureş, în anul 2011 aprobat prin OUG nr. 105 din 22 noiembrie 2010, în vederea redepunerii lor pe Programul Operaţional Regional. Unul din proiectele luat în calcul pentru a fi depus re-depus pe POR este „Podul peste Someş în punctul de trecere cu Bacul de la Ulmeni în aval de podul de cale ferată – judeţul Maramureş”, obiectiv situat în oraşul Ulmeni, în punctul e intersecţie a drumului judeţean 182B cu râul Someş.

Distribuie:

Postaţi un comentariu