Maramureşul, „în top 3” pe lista defrişărilor ilegale

Ministrul Lucia Varga a propus aplicarea unei strategii de împădurire şi reîmpădurire a terenurilor degradate

Judeţul Maramureş se află pe locul trei la nivel naţional pe lista neagră a defrişărilor necontrolate de pădure, potrivit raportului dat publicităţii de Lucia Varga, ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură. Primele două locuri ale listei sunt Ocupate de judeţele Alba şi Cluj. Pe următoarele poziţii dupa Maramureş se află judeţele Suceava, Bihor, Argeş şi Vrancea. Acelaşi raport relevă faptul că rata tăierilor necontrolate de pădure este în general de două ori mai mare decat cea a regenerărilor şi a plantărilor finanţate din bugetul de stat.

În acest sens, ministrul Lucia Varga a propus aplicarea din toamnă, a unei strategii de împădurire şi reîmpădurire a terenurilor degradate, pentru a scădea în acest fel riscul de rupere a versanţilor şi al alunecărilor de teren în caz de inundaţii. Deocamdată nu se ştie exact unde anume vor fi executate aceste lucrări.
Cert este că, în ce priveste judeţul Maramureş, cele mai afectate zone sunt cele din Maramureşul istoric, unde în fiecare an au loc inundaţii care produc pagube considerabile. Pentru programul de impădurire va fi alocată suma de 40 milioane de lei din fondul de ameliorare.

Reamintim că ministrul Lucia Varga a efectuat o vizită în Maramureş în urmă cu aproape două săptămâni. Aceasta a precizat că vor fi luate măsuri împotriva defrișărilor masive din județ  „Din păcate, în Maramureș, ani la rând pădurile s-au tăiat masiv. Nu mai dorim să tolerăm acest lucru. Dorim să luăm măsuri de descurajare a furtului de lemn în Maramureș”, a declarat ministrul.

Distribuie:

Postaţi un comentariu