Lobby la București pentru un nou pod peste Tisa

Sursa foto: glasul.ro

Autorităţile din Maramureş fac lobby pentru ca în 2014 să poată fi demarate lucrările de construcţie a noului pod peste Tisa, o investiţie de 11 milioane de euro. Astfel, în ultima perioadă, acestea au avut întâlniri decisive la trei ministere ale Guvernului Ponta: la Ministerul de Finanţe, unde s-au întâlnit cu vicepremierul Daniel Chiţoiu, la Ministerul Afacerilor Externe, unde au avut loc discuţii cu ministrul Titus Corlăţeanu şi la Ministerul Marilor Proiecte, unde s-a discutat cu ministrul Dan Şova.

Mai mulți parlamentari fac de ceva vreme diligenţe la miniştrii Guvernului Ponta pentru a putea fi demarate finanţări pentru proiectele Maramureşului. Aşa s-a întâmplat şi săptămâna trecută când la Bucureşti au fost şi Anton Rohian, prefect de Maramureş, şi Gabriel Zetea, vicepreşedinte al CJ Maramureş. De data aceasta au fost discuţii ţintite pentru un proiect important al Maramureşului: realizarea podului peste Tisa, proiect menit să redeschidă relaţiile dintre România şi Ucraina. Valoarea investiţiei se ridică la suma de 11 milioane de euro. Autorităţile maramureşene au depus la fiecare dintre cele trei ministere documentaţii complete cu studiul de fezabilitate şi o situaţie exactă a momentului în care se află astăzi proiectul, precum şi o situaţie a relaţiilor dintre Maramureş şi vecinii din Ucraina.

Vicepremierul Daniel Chiţoiu susține proiectul

Pentru a putea primi finanţare proiectul trebuie avizat favorabil de cei de la Finanţe şi Justiţie. Ministrul de finanţe Daniel Chiţoiu spune că nu se va opune proiectului noului pod peste Tisa.

„Am primit susţinere din partea ministrului de finanţe şi mai mult acesta ne-a promis că va susţine şi că va încerca să promoveze proiectul în Guvernul României” a precizat vicepreşedintele CJ Maramureş Gabriel Zetea.

Ministrul Dan Şova a convocat o ședință tehnică la locul viitorului pod

Ministrul Şova a convocat pentru această săptămână o şedinţă tehnică a unor experţi şi ingineri ai CNADR la locul viitorului pod peste Tisa de lângă Sighet. Vor mai participa reprezentanţii CJ Maramureş şi a prefecturii, toate acestea pentru a se vedea în ce măsură datele din studiul de fezabilitate (unul mai vechi) corespund şi ce îmbunătăţiri propun experţii CNADR.

Totodată, ministrul Şova şi autorităţile judeţene maramureşene au stabilit ca specialiştii CNADR, pe banii lor, vor realiza un studiu de trafic pentru a se vedea ce fel de trafic poate să genereze un pod realizat în aceea zonă şi deschiderea unui punct de frontieră pentru traficul greu, de mare tonaj.

Titus Corlăţeanu recomandă relaţii apropiate cu regiunile vecine din Ucraina  

Titus Corlăţeanu a transmis şi un sfat reprezentanţilor Maramureşului. Acesta spune că trebuie menținută o relaţie cât mai apropiată  cu partea ucraineană, deoarece ţara vecină reprezintă un partener dificil din punctul de vedere al afacerilor externe.

Acesta a mai susținut că podul peste Tisa reprezintă un avantaj pentru ambele părţi, pentru schimburile economice între Maramureş şi Zakarpatia şi va fi clar un început pentru noi relaţii de colaborare între cele două zone în ceea ce priveşte industria lemnului.

Distribuie:

Postaţi un comentariu