Groapa ecologică, tărăgănată de opt ani. Județul riscă să piardă 63 milioane euro

Sistemul de management integrat al deşeurilor sau groapa ecologică de gunoi a judeţului Maramureş pare o poveste fără sfârşit pentru autorităţile judeţene. Proiectul demarat în urmă cu opt ani nu este încă finalizat deşi termenul limită se apropie cu paşi mari repezi. „Până la finele anului viitor trebuie finalizat”, a declarat Emil Marinescu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Maramureş. Iniţial, acest proiect avea ca termen de finalizare anul acesta, dar, din cauza problemelor apărute pe parcurs, s-a solicitat o prelungire cu 12 luni. „Proiecte similare mari au avut judeţele Constanța şi Iaşi, demarate odată cu Maramureşul, dar ambele sunt aproape finalizate, dacă nu chiar gata”, a mai adăugat vicepreşedintele CJ.

Proiect modificat la nesfârşit
Proiectul iniţial a fost modificat deoarece autorităţile judeţene nu au reuşit ani de zile să găsească o locaţie pentru amplasarea depozitului. Dacă în prima formă a proiectului erau prevăzute două astfel de platforme de procesare a deşeurilor menajere din judeţ, amplasate de o parte şi de alta a Gutâiului, în forma actuală proiectul prevede un singur astfel de amplasament la Sârbi, comuna Fărcaşa. Ani de zile, reprezentanții Consiliului Judeţean Maramureş s-au lovit de opoziţia riveranilor din localităţile unde doreau să amplaseze aceste platforme, aşa că proiectul a fost modificat de cel puţin şase ori.

Termen limită
În ultima şedinţă a Consiliului Judeţean, aleşii au aprobat studiul de fezabilitate şi contribuţia financiară pentru acest proiect. Astfel, din totalul de 63.225.637 de euro, CJ Maramureş trebuie să contribuie cu 16.659.122 de euro. „Contribuţia efectivă a CJ Maramureş este undeva la 6.000.000 de euro”, a precizat Zamfir Ciceu, preşedintele CJ Maramureş. Banii vor fi achitaţi dintr-un împrumut pe care CJ Maramureş intenţionează să-l contracteze la una dintre băncile comerciale şi care a fost deja aprobat de consilierii judeţeni. Totuşi, autorităţile nu pot încă răsufla uşurate. Cu toate că termenul de finalizare a fost prelungit cu 12 luni, procedurile sunt destul de greoaie. Fiecare lucrare din cadrul proiectului trebuie scoasă la licitaţie, ori aceste proceduri, chiar dacă nu se soldează cu contestaţii, durează, iar în acest caz sunt peste 12 licitaţii de dus la bun sfârşit. Cert este că, în cazul în care depozitul nu este finalizat până la finele lui 2014, judeţul Maramureş este bun de plată.

Ce cuprinde proiectul
În forma finală, care va fi depusă pentru finanţare, proiectul prevede implementarea unui sistem de colectare şi transport a deşeurilor pe toată raza judeţului; construirea a două staţii de transfer (Târgu Lăpuş şi Moisei), o staţie de sortare şi transfer (Sighetul Marmaţiei) şi 7 centre de colectare a deşeurilor voluminoase (Baia Mare, Târgu Lăpuş, Şomcuta Mare, Sighetul Marmaţiei, Seini, Borşa, Vişeu de Sus); va fi construit un Centru de Management Integrat al Deşeurilor incluzând rampa ecologică şi instalaţiile aferente, Staţie de Tratare Mecano-Biologică şi Staţie de Sortare a Deşeurilor reciclabile, în comuna Fărcaşa – localitatea Sârbi. Proiectul presupune achiziţionarea de echipamente pentru colectarea deşeurilor menajere şi achiziţionarea de unităţi de compostare a deşeurilor biodegradabile din mediul rural inclusiv din satele aparţinătoare oraşelor şi municipiilor, exploatarea Centrului de Management Integrat al Deşeurilor (CMDI), inclusiv întreţinerea rampei ecologice şi a bunurilor aferente, precum şi prelucrarea şi depozitarea deşeurilor, exploatarea staţiei de sortare şi transfer, a două staţii de transfer, a şapte puncte de colectare a deşeurilor, inclusiv întreţinerea acestora, colectarea deşeurilor din zonele de colectare corespunzător fiecărei staţii de transfer, transportul deşeurilor colectate până la staţiile de transfer, închiderea depozitelor urbane neconforme, campania de informare şi conştientizare a populaţiei, asistenţă tehnică şi supervizare, identificarea şi întreţinerea mijloacelor fixe şi circulante ale proiectului.

Distribuie:

Postaţi un comentariu