FOTO Scandalul din Piaţa „Izvoarele”, o poveste fără sfârşit

Piaţa „Izvoarele” este cea mai mare piaţă agroalimentară din Baia Mare

După ce în urmă cu trei zile reprezentanţii Primăriei Baia Mare au intrat în forţă în Piaţa „Izvoarele” şi „Albina” din muncipiu, au apărut şi primele reacţii. Constantin Mureşan, administratorul Societăţii „Piaţa Aliment” SA, care a deţinut contractul de concesiune pentru piaţă, spune că va riposta în inmstanţă.

„S-au făcut deja paşi legali. La forţa pumnului răspundem cu forţa legii. Din punctul nostru de vedere am făcut tot ce ne-a permis legea să facem”, a precizat Constantin Mureşan.

Piaţa „Izvoarele” raiul ilegalităţilor

Piaţa „Izvoarele” este cea mai mare piaţă agroalimentară din municipiul Baia Mare şi datorită faptului că este amplasată într-una dintre intersecţiile cele mai circulate din oraş, vadul este foarte bun. De-a lungul anilor, SC Piaţa Aliment SA a fost societatea care a deţinut dreptul de administrare şi avea încheiat un contract de concesiune şi o autorizaţie de funcţionare eliberate de Primăria Baia Mare. În anul 2006 acestea au expirat, dar, potrivit unei legi apărută în anul 2002 şi a obiectului de activitate al firmei care era doar de „închiriere mese”, autorităţile publice locale trebuiau să delege sau să-şi asume administrarea activităţii comerciale în pieţele agroalimentare. Primăria i-a propus de mai multe ori societăţii Piaţa Aliment SA să-şi completeze domeniul de activitate, lucru care nu s-a întâmplat. „Scăparea” poate să rezulte şi din litigiile dintre Constantin Mureşan, actualul administrator şi deţinătorul majoritar al acţiunilor şi Adiel Florian, cel care a administrat piaţa aproape două decenii.

Primăria a preluat administrarea celor două pieţe

Cu toate solicitările făcute de municipalitate către SC Piaţa Aliment în ultimii doi ani, reprezentanţii acesteia au decis să nu-şi asume şi activitatea de comerţ, în luna septembrie, printr-o hotărâre a Consiliului Local Baia Mare, Serviciul Public Ambient Urban din cadrul primăriei Baia Mare a fost delegat să se ocupe de administrarea şi exploatarea celor două pieţe. Sâmbătă, 26 octombrie, Cătălin Cherecheş, primarul Municipiului Baia Mare, a intrat în cele două pieţe, a demontat tot mobilierul care aparţinea SC Piaţa Aliment SA şi a montat alte tarabe, ale Primăriei.

 „Am trimis numeroase somaţii SC Piaţa Aliment SA, care trebuia să elibereze domeniul public, lucru care nu s-a întâmplat. Tocmai de aceea am decis să nu mai prelungim situaţia inacceptabilă din aceste două pieţe şi am decis să acţionăm pentru instaurarea legii şi a ordinii. A fost o adevărată desfăşurare de forţe: am eliberat domeniul public de mesele ruginite şi improprii, apoi s-a trecut la salubrizarea întregii zone, după care a venit rândul specialiştilor de la o firmă de construcţii să se ocupe de reabilitare. Mâine vom aduce mesele noi, conforme cu standardele impuse în domeniu, iar de luni dimineaţa veţi avea ocazia să vedeţi aceste două pieţe la standarde decente, aşa cum toţii ne dorim. Pentru că de astăzi de gestionarea acestor pieţe se va ocupa SPAU, aflat în subordinea administraţiei publice locale, regulile unui comerţ civilizat vor fi respectate, va exista pază şi ordine”, a declarat sâmbătă, Cătălin Cherecheş.

Pieţele, nou-nouţe

În ciuda scandalului făcut de unii dintre comercianţii mnai „tuciurii”, muncitorii primăriei au lucrat timp de mai bine de 48 de ore, iar luni, la prima oră a dimineţii, piaţa arăta de nerecunoscut.

„ Lucrurile au intrat în normal începând de astăzi în Pieţele Izvoare şi Albina. Producătorii agricoli, comercianţii şi cetăţenii care îşi fac aprovizionarea au parte de condiţii vizibil mai bune, de curăţenie şi ordine publică, cum este şi normal în astfel de locaţii. De administrarea celor două pieţe, conform HCL nr.290/2013, se ocupă Serviciul Public Ambient Urban”, a subliniat Cătălin Cherecheş.

[stextbox id=”custom” caption=”Care este miza reală”]Surse apropiate vechiului administrator spun că Piaţa nu este atât de valoroasă cât este terenul pe care îl ocupă. Acesta aparţine municipalităţii, dar a fost luat în vizor de către un mare dezvoltator care doreşte ridicarea unui mall. [/stextbox]

[nggallery id=243]

Distribuie:

Nu există Comentarii

 1. Almasan says:

  le-au schimbat tarabele, au dat cu un pic de spoiala si au speriat taranii cam atat s-a realizat.
  Am fost in piata si am vorbit cu oamenii care vand.
  Cineva trebuia sa ia niste bani si atunci s-au gandit ca e de pus de o afacere, trebuiesc tarabe in piata. Nu-s frumoase. Doar niste tarabe si s-a maturat un pic.
  Oamenii tot ingheata de frig, vopseaua tot va pusca… spoiala si cam atat
  Dar de maturat si de reconditionat trebuia un pic si asta era de datoria administrarii pietei. Pacat ca taranii au fost speriati si tot bisnitarii cu legume fructe vor fi de acum in piata
  Multe batranici de la care cumparam s-au speriat si nu mai vin cu marfa iar de la bisnitari eu nu cumpar legume de sera si fructe de import fara suparare. Nu s-a procedat corect. Nu te duci ca primar sa faci scandal te duci sa construiesti nu sa agiti apele ca tu esti mare si tare. Alo dom Primar ceva mai multa diplomatie va rog invatati sa comunicati cu oamenii si lasati aroganta ca ii speriati numai pe cei corecti. Asta ati vrut? Cetatenii Baii Mari sunt nemultumiti de modul cum va comportati si cum administrati banul public. DNA-ul rog sa se autosesizeze. Cetatenii vor asta

Postaţi un comentariu