Fost primar, vătaf pe moșia statului

Vasile Ciolpan, fostul primar al oraşului Vişeu de Sus

Vasile Ciolpan, fostul primar liberal al oraşului maramureşean Vişeu de Sus, are probleme serioase cu justiția pentru ilegalităţile pe care le-a făcut în perioada cât a fost primar, respectiv 2008 – 2012. Primele semne de întrebare au venit imediat după alegerile locale din 2012, alegeri pe care fostul edil le-a pierdut în favoarea lui Vasile Coman. Imediat după instalare, acesta a solicitat un audit unei societăţi private, audit care a scos la iveală dezastrul lăsat de fostul edil dar şi ilegalităţile făcute. „Cei de la firma de audit  au găsit în sertarele din biroul primarului plicuri nedesfăcute de la licitaţii, acte pătate, facturi neînregistrate în contabilitate”, au precizat surse din cadrul primăriei.

 

Audit soldat cu un denunţ penal

În urma acestui audit, consilierul local Cezar Jurci a depus un denunţ penal la DNA pe numele fostului primar. Consilierul îl acuză pe fostul edil de „gestiune frauduloasă a banului public în formă continuată, organizarea de grup infracţional, abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, fals şi uz de fals şi deturnare de fonduri în forma continuată”, se arată în denunţ.  Pe lângă primar, consilierul „îl arată cu degetul” şi pe contabilul şef al primăriei, Mihai Bocsok, care ar fi fost complice al primarului la devalizarea instituţiei. Din denuţul depus de consilier reiese faptul că „suma de 5.005.246, 48 lei echivalentul în euro 1.147.992, 31 euro la cursul BNR din data de 12.03.2013 de 4.36 lei rezultând  facturi neînregistrate în contabilitatea primăriei”. Potrivit autorului denunţului, primarul şi contabilul şef nu ar fi înregistrat aceste facturi ca să poată accesa un credit de 20 de miliarde de lei în numele instituţiei, credit care a fost accesat în anul 2010. „Dacă facturile ar fi fost înregistrate la termenele care au fost primite, ordonatorul principal de credit (Ciolpan Vasile) ar fi fost pus în situaţia de a înregistra un deficit cumulat şi nu mai putea accesa creditul”, se arată în document. Lista de acuzaţii aduse fostului primar este destul de lungă şi continuă cu „încredinţarea unor contracte şi plăţi care depăşesc suma de 15.000 euro fără licitaţie publică, doar cu încredinţare directă”, lucru interzis de lege.

 

Curg acuzaţiile la adresa fostului primar

Raportul Curţii de Conturi Maramureş desfăşurat în perioada  9 aprilie – 25 mai 2012 şi care a vizat actele contabile din anul 2011 ale instituţiei, a scos la iveală şi mai multe „matrapazlâcuri” făcute de fostul primar din Vişeu de Sus. Potrivit inspectorilor Curţii de Conturi Maramureş, primarul se face vinovat de „nedeclararea în vederea impunerii a clădirilor nou construite a căror autorizaţie de construire a expirat sau pentru care s-au finalizat lucrările şi au fost întocmite procese-verbale de recepţie a lucrărilor. Valoarea estimată a impozitului pe clădiri stabilit suplimentar este de 6.945 lei, la care se adaugă majorări de întârziere de 718 lei, în total 7.663 lei, neregularizarea taxei pentru eliberarea autorizaţiilor de construire emise pentru construcţii cu destinaţie de locuinţe a căror termen de execuţie a expirat în cursul anului 2011, în sumă de 65.307 lei, la care se adaugă majorări de întârziere aferente în sumă de 8.396 lei, în total 73.703 lei; plata fără temei legal a sumei de 991.024 lei, reprezentând elemente de cheltuieli nejustificate, cuprinse în situaţiile de plată care au stat la baza întocmirii facturilor emise de S.C.Runob Com SRL din Vişeu de Sus. Și lista nu se oprește aici.

 

Găsit incompatibil de ANI     

La începutul lunii aprilie 2013, Vasile Ciolpan a fost găsit incompatibil de către Agenţia Naţională de Integritate. ANI a constatat faptul că acesta s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 3.08.2010 – 23.01.2012, întrucât a deținut, simultan, atât funcția de Primar al Comunei Vișeu de Sus cât și funcția de Președinte al Consiliului de Administrație al Spitalului Orășenesc Vișeu de Sus, încălcând, astfel, dispoziţiile legale. În data de 12 iunie 2013, fostul primar al oraşului Vişeu de Sus, Vasile Ciolpan şi-a dat demisia din Consiliul Local Vişeu de Sus.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu