Drumul Baia-Sprie – Bârsana, „piatra de încercare” a autorităţilor judeţene

Noul proiect a intrat în linie dreaptă

Reabilitarea drumului care face legătura între Baia Mare şi Maramureşul istoric a iscat numeroase probleme încă de la demararea proiectului. Lucrările de reabilitare a celor 56 kilometri de drum care fac legătura între Baia Sprie şi Bârsana au fost oprite în 2012, atunci cand a fost reziliat contractul cu societatea Selina.

Numai că problemele cu reabilitarea acestui drum au început încă din faza de proiectare şi acest lucru o afirmă actuala conducere a Consiliului Judeţean Maramureş care îi dă drept vinovaţi pe predecesorii săi la cârma judeţului.

„Încă de la început acest proiect a fost prost gestionat, iar bugetul supraîntins. Astfel avem 56 de kilometri de drum reabilitaţi aiurea, pentru că banii nu ajungeau de la început astfel că s-au scos anumite tipuri de lucrări absolut indispensabile. De exemplu la semnalizarea rutieră în proiectul iniţial au fost cuprinşi zero lei, pentru accesul la proprietăţi şi trotuare şi pentru consilidări la fel. Abia după refacerea proiectului ies la iveală anumite nereguli”, a punctat Gabriel Valer Zetea, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Maramureş.

Noul proiect a intrat în linie dreaptă

Imediat după rezilierea contractului cu Selina, autorităţile judeţene au început lucrul la refacerea proiectului, care a fost înaintat la ADR Nord-Vest. Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest a transmis Consiliului Judeţean Maramureş avizul privind propunerea de aprobare a indicatorilor tehnici ai proiectului „Reabilitare traseu drum judeţean Baia Sprie-Cavnic-Ocna Şugatag-Călineşti-Bârsana”. „În conformitate cu prevederile Instrucţiunii 92 AMPOR Secţiunea I punctul 4.1 se precizează că procedura de verificare a conformităţii proiectului tehnic modificat a fost finalizată după primirea clarificărilor solicitate de către Organismul Intermediar ADR Nord-Vest, prin elaborarea şi semnarea raportului asupra analizei conformităţii proiectului tehnic revizuit la data de 17.09.2013”, se arată în răspunsul primit de Consiliul Judeţean. În urma verificării proiectului tehnic se constată că acesta este conform, prin urmare, ADR Nord-Vest solicită continuarea derulării contractului de finanţare conform calendarului activităţilor.
Următorii paşi care vor trebui parcurşi în perioada imediat următoare ţin de aprobarea indicatorilor tehnici. Consiliul Judeţean Maramureş a depus deja Memoriul Justificativ pentru actul adiţional la Contractul de finanţare, urmând ca Organismul Intermediar, ADR Nord-Vest să elaboreze actul adiţional în baza solicitării Consiliului Judeţean Maramureş. Cu toate acestea, abia la finele lunii februarie, va avea loc şi o licitaţie a lucrărilor. 

Distribuie:

Postaţi un comentariu